L’Estat tanca la porta a negociar sobre autodeterminació i presos

Rate this post

El govern espanyol ha tancat la porta aquesta tarda a negociar amb el Govern de la Generalitat sobre el dret a l’autodeterminació i la situació dels presos. Així ho ha assegurat la ministra Meritxell Batet després de la primera trobada de la comissió bilateral Estat-Generalitat després de set anys. Els representats de l’Estat i del Govern català han estat més de tres hores reunits al Palau de la Generalitat. 

La trobada ha estat presidida pel conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, i l’han acompanyat per part del Govern de la Generalitat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; la secretària general d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat; el delegat del govern de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell; el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve; i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro. 

Per part del govern espanyol, la ministra Meritxell Batet ha liderat la comitiva integrada pels secretaris d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez; el d’Hisenda, Inés María Bardón; el d’Infraestructures, Pedro Saura; i el de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla; i l’acompanyen la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; i el secretari de la representació de l’Estat espanyol, José María Pérez.

La reunió ha començat poc després de dos quarts de cinc de la tarda al Palau de la Generalitat. A l’ordre del dia, a més del polèmic punt sobre l’autodeterminació i els presos, sota la denominació del tractament de “drets i llibertats” i “les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans en les decisions sobre el seu futur polític”, les parts hi havien inclòs altres qüestions sectorials.

Així, després de l’informe de la Secretaria Permanent, el de les Relacions de Col·laboració Administració General de l’Estat-Administració de la Generalitat de Catalunya, i el de la situació dels traspassos de funcions i serveis pendents de formalitzar, la reunió ha tractat les lleis recorregudes al Tribunal Constitucional i la “conflictivitat competencial, i la petició de l’Estat en relació a la “participació de la Generalitat en els òrgans multilaterals de cooperació i coordinació”. 

A més, s’ha parlat també de l’intercanvi d’informació sobre assumptes pendents en l’àmbit de compromisos econòmics i qüestions fiscals, i sobre la inversió en infraestructures, transport i compliment de la disposició addicional 3ª de l’Estatut. Per últim, els punts referents a “l’aplicació de la legislació catalana i espanyola en l’àmbit educatiu i lingüístic”, l’acció exterior de la Generalitat, i l‘adopció de mesures “per a la reactivació dels òrgans bilaterals de cooperació, així com dels seus Grups de Treball”, han acabat de completar l’ordre del dia previst.

Anar a la font
Carlota Camps

Powered by WPeMatico

Translate »