L’Estat paga 1,6 milions d’euros als estudiants que van triar escoles privades per estudiar en castellà a Catalunya

El govern espanyol pagarà un total d’1,67 milions d’euros a les famílies dels alumnes de Catalunya i el País Valencià que van matricular els seus fills en centres privats perquè poguessin cursar els seus estudis en castellà. 

Dels 1.671.648 euros que abonarà el Govern, 861.537 ja van ser reemborsats a les famílies de 172 alumnes (167 de Catalunya i 5 de la Comunitat Valenciana) que van haver de seguir tres cursos escolars (de 2014 a 2017) en centres privats , i la resta, 810.111 euros, els pagarà ara a 171 estudiants de Catalunya que van haver de fer el mateix el curs passat.

Amb aquesta decisió, adoptada aquest divendres en Consell de Ministres per donar compliment a una sentència de Tribunal Constitucional, el Govern central reemborsa a les famílies la despesa ocasionada per optar per un ensenyament privat en castellà de conformitat amb el que disposa la Lomce i que va ser declarat inconstitucional al febrer de 2018.

Segons informa aquest divendres en una nota el Ministeri d’Educació, el Consell de Ministres ha aprovat avui dos acords per pagar les esmentades compensacions endarrerides i ratificar les ja abonades.

El Tribunal Constitucional, al febrer de 2018, va declarar nul el sistema inclòs en la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), de 2013, pel qual s’abonava les despeses d’escolarització en castellà en centres privats als alumnes que estudiessin en comunitats autònomes amb una altra llengua cooficial.

Després de declarar-aquest mecanisme inconstitucional, el Govern ha procedit a indemnitzar les famílies que es van acollir a aquest sistema abans que s’anul·lés.

Per a això, l’Executiu socialista ha aprovat dos acords pels quals es declara l’existència de responsabilitat patrimonial de l’Estat respecte de les despeses d’escolarització en castellà en centres privats en comunitats autònomes amb llengua cooficial i declarats inconstitucionals febrer de 2018 i al març d’aquest mateix any.

Un dels acords aprovats avui compensa a les famílies de les despeses ocasionades per l’escolarització en castellà en centres privats d’un total de 171 estudiants del curs 2017/2018 a Catalunya (el que suposa un 0,021% dels alumnes escolaritzats en aquesta comunitat autònoma), amb un cost de 810.111 euros.

El segon dels acords acredita que l’abonat ja pel Govern central a les famílies en relació a les despeses ocasionades pel mateix motiu de 172 estudiants, cinc de la Comunitat Valenciana i 167 de Catalunya, corresponent als cursos 2014/2015, 2015/2016 i 2016/2017, i que puja a 861.537 euros.

Per donar compliment de les sentències del Constitucional, el Consell de Ministres ha aprovat aquests dos acords per sufragar les despeses que queden per abonar a aquestes famílies i per reconèixer els ja reemborsats, “ja que tots els casos reunien els requisits que marcava la llei”, ha explicat Educació.

A la Lomce, de desembre de 2013, es va introduir una disposició que regulava un procediment pel qual les famílies a que els seus fills els correspongués escolaritzar-se en una comunitat autònoma amb llengua cooficial podien obtenir la compensació de les despeses d’escolarització en centres privats no concertats on es rebés ensenyament en castellà.

La llei preveia que si la família acreditava que no existia oferta suficient en castellà a l’escola pública o concertada, s’abonaven les despeses derivades de l’escolarització al centre privat.

El Govern de la Generalitat va recórrer aquesta llei i el Tribunal Constitucional va declarar nul aquest procediment en la sentència 14/2018 de 20 de febrer i 30/2018 de 22 de març de 2018

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: