L’Estat creu que hi ha marge de negociació amb els Estats Units per evitar els aranzels

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha assegurat aquest dimarts que encara existeix “marge per a la negociació” per evitar l’entrada en vigor dels nous aranzels a les exportacions europees de productes agroalimentaris anunciat pels Estats Units. L’alt càrrec socialista ha defensat, a més, la necessitat de no tenir una “mentalitat defensiva” si finalment continuen endavant, perquè Espanya és “l’octava potència agroalimentària” i ven diversos productes a “pràcticament tot el món”. 

En una entrevista a Canal Sur Radio, recollida per Europa Press, Planas ha recordat que el pròxim dilluns dia 14 es reuneix a Ginebra l’Organisme de Solució de Diferències. Allà, segons el ministre, la Comissió Europea plantejarà que no s’apliquin les sancions, perquè si l’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha autoritzat als EUA a cobrar 7.500 milions en aranzels per combatre ajudes “indegudes” a Airbus, ha dit, Europa obtindrà permís per un moviment semblant perquè “els Estats Units han recorregut a pràctiques totalment similars” en el cas de Boeing. 

“S’ha d’arribar a un acord per evitar un dany que es traslladi a qui no té cap culpa: agricultors, ramaders, indústria agroalimentària i consumidors”, ha defensat el ministre, que s’ha mostrat també convençut que fins a l’últim minut hi ha marge per a l’acord. Tot i això, ha deixat clar que si les sancions s’acaben imposant “s’hauran de plantejar remeis”. 

El govern central considera “inacceptable” la llista de productes

Planas ha assegurat que el govern considera “inacceptable” l’esborrany de la llista de sancions publicat la setmana passada per l’administració Trump cap als quatre països del consorci Airbus (França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit). Considera igualment inacceptable que el sector agroalimentari es vegi “esquitxat per una guerra comercial” relacionada amb la fabricació d’avions. No obstant això, el ministre ha celebrat que totes les comunitats autònomes espanyoles estiguin unides en la defensa del sector. 

Teresa Jordà, l’homòloga de Planas a la Generalitat, va demanar ahir mateix al govern central que posés en marxa “els mecanismes de la via diplomàtica” per resoldre el conflicte. La consellera, que també va reclamar a la UE que faci el possible per desactivar el problema abans del 18 d’octubre (dia que haurien d’entrar en vigor els nous aranzels), es va comprometre davant les organitzacions agràries a analitzar mercats alternatius en previsió d’una eventual pèrdua de competitivitat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: