L’esport nord-americà s’agenolla contra Trump

Les protestes contra Donald Trump després de la violència que ha assotat els Estats Units en les últimes setmanes han arribat al món dels esports. Els Jocs Panamericans de Lima 2019 s’han convertit en un altaveu perquè alguns atletes nord-americans facin sentir la seva inconformitat amb la manera com el president està gestionant la situació. Després de guanyar la medalla en floret per equips, una modalitat d’esgrima, Race Imboden es va agenollar al podi en el moment en què sonava l’himne del seu país.

“Hem de demanar un canvi. Aquesta setmana vaig tenir l’honor de representar l’equip dels Estats Units en els Jocs Panamericans i em vaig emportar a casa l’or i el bronze. Tot i això, el meu orgull s’ha vist estroncat per les múltiples deficiències del país que estimo amb tot el cor: racisme, no control de les armes i maltractament a immigrants”, resumeix Imboden. L’atleta, de 26 anys, confessa que es va posar “bastant nerviós”, però que no es penedeix de la seva protesta, inspirada en Colin Kaepernick, el jugador de futbol americà que porta tres anys sense equip.

“Vaig parlar amb els meus companys d’equip abans de fer-ho. Els vaig preguntar si estaven d’acord que ho fes i em van donar el vistiplau”, explica. El Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units estudiarà si sanciona Imboden. “Quan veig coses que m’entristeixen, com a ciutadà nord-americà, com a atleta nord-americà, vaig pensar que era l’hora de fer el pas i utilitzar la meva plataforma per parlar-ne”, confessa.

Berry i Bedoya, més protestes

El d’Imboden no és un cas aïllat. L’atleta nord-americana Gwen Berry, que va guanyar la medalla l’or en llançament de martell, va aixecar el puny en senyal de protesta contra l’actual règim nord-americà. En aquest cas, Berry es va inspirar en Tommie Smith i John Carlos i el seu famós gest al podi dels Jocs Olímpics de Mèxic del 1968. L’atleta va criticar la injustícia als Estats Units. “El president ho empitjora. És massa important per no dir-ne res. S’ha de dir alguna cosa. Si no es diu res, no es farà res, no es corregirà res i no es canviarà res”, alerta.

Uns dies abans es van produir protestes durant un partit de la Major League Soccer (MLS), la competició professional de futbol. El nord-americà Alejandro Bedoya va celebrar un gol a l’Audi Field de Washington agafant un micròfon d’ambient i demanant als congressistes mesures urgents. “Escolteu, Congrés, feu-hi alguna cosa. Poseu fi als tirotejos de seguida”, va cridar. No és la primera vegada que el futbolista, d’arrels colombianes, parla sobre la política dels Estats Units, ja que fa un parell d’anys va assegurar, després que Donald Trump assumís la presidència, que el seu país era “la riota del món”.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: