Les verdures, fora dels calaixos de la nevera

1.

La temperatura ideal és 4ºC o menys. Però no gaire més per la despesa energètica que suposa i també perquè, a menys de 4º, alguns aliments podrien congelar-se. Dit això, cal tenir en compte que obrir i tancar la nevera implca pèrdua de fred, per tant cal fer-ho amb determinació del que es fa i no com un albirament indecís.

2.

Els aliments més delicats, els crus (que tenen més microorganismes) han d’anar a les prestatgeries inferiors, on el fred es concentra més. De fet, als calaixos que normalment es destinen per a les verdures és on s’hauria de desar la carn i el peix.

3.

La fruita i la verdura no s’ha de desar tota a la nevera. La tropical, com ara el plàtan i l’alvocat, no hi haurien d’anar, sinó que s’han de col·locar en un fruiter a la cuina. N’hi ha d’altres que en perden el sabor quan hi porten uns dies. És el cas dels tomàquets. Malgrat això, a l’hora de col·locar-les-hi, els calaixos no són el millor lloc, perquè és la zona més freda. L’ideal seria just a sobre, al prestatge superior.

4.

A l’hora de col·locar les fruites a la nevera, cal tenir en compte el grau de maduresa, perquè a mesura que van madurant deixen un gas, l’etilè, que fa que es facin malbé altres aliments que hi estiguin en contacte, com ara altres fruites i verdures. Un criteri per ordenar-hi tots els aliments en general és el PEPS: primer en entrar-hi, primer en sortir-ne. És a dir, els aliments més antics van davant dels nous, perquè no hi quedin al fons i siguin els primers a consumir-se.

5.

La xocolata no s’ha de guardar mai a la nevera perquè és un aliment que no aguanta bé els canvis de temperatura. L’ideal és desar-la en un espai de la cuina on hi hagi una temperatura permanent de 15º, sense llum ni gaire humitat.

6.

A l’hora d’emmagatzemar els aliments, és molt important fixar-se en la vida útil dels aliments. Molts aliments n’indiquen dues, una abans de consumir-se i una altra, un cop obert. Per exemple, la llet indica quants dies es conserva bé oberta si la guardem en refrigeració. I sobre la llet també és important no desar-la a la porta, perquè és el lloc on hi ha més canvis de temperatura sobretot si la nevera s’obre sovint. I el mateix criteri és el que fa no recomanar els ous a la porta de la nevera. De fet, els ous no caldria tenir-los-hi dins si es tingués un rebost fresc a la cuina. Si no és el cas, l’ideal és que es conservin a una temperatura constant i freda, és a dir als prestatges inferiors de la nevera.

7.

Les llaunes de conserva, un cop obertes, no s’han de guardar a la nevera, perquè es rovellen i l’òxid contamina els aliments. Tot i que actualment hi ha llaunes que hi estan preparades, per desar-les a la nevera, i fins i tot tenen una tapa per protegir-se un cop obertes.

8.

Els aliments frescos tenen una conservació pròpia a la nevera.

Carn picada, si no porta conservants, s’ha de consumir en un màxim de 24 hores.

Carn fresca, quatre dies.

Pollastre, entre dos i tres dies.

Peix fresc, màxim dos dies.

Pernil dolç o gall d’indi, entre tres i quatre dies.

Llet, oberta, entre tres i quatre dies (o el que indiqui l’etiqueta).

Carn i peix cuits, tres dies.

Verdura cuita, quatre dies.

Postres, depèn dels ingredients que el componguin. Si hi té ou, un màxim de dos dies.

Productes envasats, el que indiqui l’etiqueta.

9.

A l’hora de col·locar les fruites a la nevera, s’hi han de posar segons el grau de maduresa, perquè a mesura que van madurant deixen un gas, l’etilè, que fa que es facin malbé altres aliments que hi estiguin en contacte, com ara altres fruites i verdures. Un criteri per ordenar-hi tots els aliments en general és el PEPS: primer en entrar-hi, primer en sortir-ne. És a dir, els aliments més antics van davant dels nous, perquè no hi quedin al fons i siguin els primers a consumir-se.

10.

Un bon ús de la nevera també inclou saber-la netejar bé. Mànec de la nevera, inclòs, perquè és el més oblidat de la neteja i alhora el més necessari. Els calaixos s’han d’anar buidant, netejant i desinfectant. I el mateix amb els prestatges. També és ideal aprofitar èpoques de l’any en què la nevera queda gairebé buida (per exemple en l’època de vacances) per fer-hi una neteja i desinfecció a fons. Per netejar-la, amb aigua, sabó, un desinfectant tipus lleixiu i un fregall n’hi ha prou.

Consells de Lluís Riera, expert en Seguretat Alimentària i director de la consultoria SAIA

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: