Les universitats, en peu de guerra contra Bolsonaro

Cinc mesos després d’assumir el govern del país més gran de l’Amèrica Llatina, l’ultradretà Jair Bolsonaro ja té una guerra oberta amb les universitats. Desenes de milers d’estudiants i professors han sortit aquest dimecres al carrer massivament arreu del Brasil contra la retallada del 30% de la despesa universitària. És el primer gran desafiament que el nou executiu ha d’afrontar.

L’actitud del president, que en una visita privada als Estats Units va titllar d'”idiotes útils” els estudiants i va afegir que “ni saben la fórmula de l’aigua”, ha escalfat més els ànims. La majoria de mobilitzacions han estat pacífiques però a Rio la policia ha disparat gasos lacrimògens i els manifestants han calat foc a un autobús. Els estudiants cridaven consignes com ara “l’educació no és una mercaderia” o “les universitats públiques fan ciència i el govern caos”, en referència a unes declaracions recents del ministre d’Educació, Abraham Weintraub, que amenaçava amb retallar els pressupostos de les universitats que “en lloc d’intentar assolir el millor nivell acadèmic estan creant el caos”. Algunes universitats han vist com queia més del 40% del seu pressupost.

Weintraub ha responsabilitzat de les retallades els “governs anteriors”, per la crisi econòmica en què han deixat el país. En una acalorada sessió al Parlament, en què l’oposició va demanar a crits la seva dimissió, el ministre també va al·legar que “el pressupost d’aquest any va ser fet pel govern de Michel Témer”, antecessor de Bolsonaro, que va assumir el càrrec l’1 de gener. Segons Weintraub, “la falta de certesa fiscal”, generada per un dèficit crònic en els comptes públics, només se superarà quan el Parlament aprovi la impopular reforma del sistema de jubilacions proposada per Bolsonaro, que permetria recuperar les partides universitàries.

El ministre d’Educació ha justificat aquest xantatge assegurant que “la prioritat han de ser el preescolar, la primària i la formació professional i que cal un abordatge cientificotècnic i empresarial per fer sortir el país de l’estancament econòmic”. Weintraub, un economista liberal amb poca experiència en l’àmbit de l’educació, ha protagonitzat polèmiques per la seva intenció de reduir la inversió a les facultats de filosofia i sociologia.

El nivell de popularitat de Bolsonaro està caient davant l’augment de l’atur, les disputes al Congrés i les lluites internes al seu gabinet. Darrere les retallades hi ha una ofensiva ideològica contra els professors d’esquerres, que segons els seguidors de Bolsonaro representen un “marxisme cultural” que “adoctrina” els estudiants.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: