Les universitats catalanes són les líders de l’Estat en rendiment

Nou rànquing que evidencia el lideratge de les universitats catalanes al capdavant del sistema espanyol. Per segon any seguit, sis dels deu centres universitaris de l’Estat amb més rendiment són catalans, segons el llistat publicat per la Fundación Conocimiento y Desarollo (CYD), que és el rànquing espanyol que analitza més universitats i que ha servit per constatar que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i la Universitat Rovira i Virgili (URV) estan al top 10 d’Espanya.

El rànquing ha avaluat 74 centres de tot l’Estat i ha tornat a situar la UAB al capdavant, perquè obté la màxima qualificació en rendiment en 29 dels 36 indicadors analitzats. L’Autònoma destaca per l’ensenyament i l’aprenentatge, la transferència de coneixement, i l’orientació internacional. Pel que fa a investigació hi destaquen la UPF, la UPC i URV; en tranferència de coneixement també hi sobresurt la UPC i en orientació internacional, més enllà de la UAB, també hi ha la UPC, la UPF i la URL. En contribució al desenvolupament regional, apareix també la Universitat Internacional de Catalunya, i la UPC.

En total, s’han analitzat 2.522 titulacions de 73 universitats en funció de 33 indicadors, com els estudiants per professor, la taxa de graduació o les tesis doctorals, i 5 dimensions. El president de la fundació, Martí Parellada, ha dit que “no hi ha universitat millor o pitjor” perquè totes “tenen algun indicador d’alt rendiment”. Així, el que és destacable és que un grup tant gran d’universitats catalanes despuntin en diferents indicadors. “Una part rellevant dels indicadors en què destaquen les universitats catalanes són els d’investigació i transferència perquè des de fa anys el sistema universitari català ha organtizat la investigació a través de les pròpies universitats amb capacitat de decisió”, ha dit el director del rànquing.

Si bé al capdavant es manté la UAB, sí que hi ha hagut canvis a la resta del rànquing. Per exemple, la Universitat de Navarra perd el segon lloc, que ara ocupa la Universitat Autònoma de Madrid, i baixa al tercer lloc. Per això, la Universitat Pompeu Fabra deixa el top 3 i se situa al quart lloc. Pel que fa a la titularitat, les universitats públiques destaquen en investigació i transferència de coneixement, mentre que les privades tenen més rendiment en ensenyament i aprenentatge. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: