Les pluges al Baix Segura, les “més catastròfiques en 140 anys”

Les pluges torrencials registrades al Baix Segura aquesta setmana són, “probablement, les més catastròfiques en 140 anys”. Concretament, des de l’octubre del 1879. Ho confirmava ahir l’Agència Espanyola de Meteorologia poques hores després que s’acabés el devastador episodi viscut al sud-est de la Península, i que encara manté negats vuit municipis d’aquesta comarca valenciana que limita amb la Regió de Múrcia. La difusió de les dades coincidia amb la troballa, a la pedania d’Oriola La Matanza, de la sisena víctima del temporal, un veí oriolenc de 41 anys. Una nova mort que confirma la magnitud de la tragèdia.

El precedent de temporal encara més devastador que el d’aquesta setmana es coneix com la riuada del dia de Santa Teresa, el 15 d’octubre del 1879. No es tenen registres de les precipitacions que van caure aleshores, però sí de les terribles conseqüències dels aiguats: van morir 1.000 persones als municipis del Baix Segura i Múrcia. Les precipitacions van ser tan intenses que en alguns carrers d’Oriola es van acumular 3,8 metres d’aigua.

Malgrat que el temporal d’aquesta setmana ha sigut molt més destructiu, no ha superat el rècord de precipitació en 24 hores a l’Estat. El 4 de novembre del 1987 es van recollir 817 litres per metre quadrat a Oliva, a la comarca valenciana de la Safor, on les pluges són més habituals que al Baix Segura. En localitats relativament pròximes, en canvi, el temporal va ser notablement menor: a Oriola s’hi van acumular 322 litres -aquesta setmana han sigut més de 400-; a Sant Miquel de les Salines, 268, i a l’Almoradí, 249.

Encara més evacuats

Un altre dels registres que evidencien el caràcter extraordinari del temporal és el de les persones evacuades. Només al Baix Segura ahir s’elevaven a 670, 4.000 si sumem totes les del País Valencià i Múrcia. Una xifra que hauria estat més alta si no fos perquè molts veïns han preferit esperar-se a casa que el nivell de l’aigua baixi. Per resistir, les forces de seguretat els estan facilitant menjar. Entre les persones rescatades, 593 han sigut reallotjades en albergs de la Creu Roja.

L’Almoradí és un dels municipis on ho estan passant pitjor. A més d’estar pràcticament tot inundat -com Oriola, Dolores, Catral, Rojals, Sant Isidre, Daia Nova i Daia Vella-, s’hi ha d’afegir l’adversitat que està incomunicat després que ahir a la matinada es va ensorrar una part de la mota que protegeix el municipi de les avingudes del riu Segura. Entre els seus veïns regna la resignació i la incredulitat davant d’un fenomen que, segons Mariano Ruiz, un infermer de 23 anys, “no havia passat mai”. “Ara l’únic que ens queda és esperar que baixi el nivell del riu. Després vindrà el més important, que és avaluar els danys, perquè jo tinc el cotxe totalment inundat”, explicava Ruiz. Una esperança que es podria complir perquè, segons va confirmar ahir la Confederació Hidrogràfica del Segura, la situació està millorant i el cabal del riu s’està reduint.

A més, ahir el govern espanyol va prometre ajuts econòmics per reconstruir la zona. Així ho va afirmar el president de l’executiu espanyol en funcions, Pedro Sánchez. “El govern d’Espanya no escatimarà cap recurs material ni humà”, va dir durant una visita a la zona. Sánchez va explicar que l’executiu començarà a avaluar els danys “tan bon punt baixi la làmina d’aigua”.

Els sis morts circulaven amb vehicle

Ahir a primera hora es va localitzar el cadàver d’un home de 41 anys a Oriola, a qui es buscava des de divendres, quan es va trobar la seva moto. Amb ell, són 6 les víctimes mortals pels aiguats: dues persones a Oriola (País Valencià), dues a Caudete (Albacete), una a Almeria i una a Jámula (Granada). Es dona el cas que totes van morir mentre circulaven amb els seus vehicles, ja sigui amb cotxe o amb motocicleta. L’única excepció és el veí de Redovà que divendres va ser trobat mort a Oriola després de ser arrossegat quan intentava travessar el carrer just quan acabava d’aparcar el cotxe. Les dades confirmen la perillositat de circular per les carreteres durant fenòmens meteorològics tan adversos com les fortes pluges i el risc de travessar rambles i túnels que tenen aigua.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: