Les juntes de presons, a punt de comunicar si donen el segon grau als presos polítics

Durant dos mesos, des que va sortir la sentència, ningú n'ha parlat. Però des de fa 15 dies i veient que el temps s'esgotava, familiars i advocats han començat a mostrar-se inquiets per la possibilitat d'obtenir un segon o un tercer grau. La diferència és notòria. I les juntes de tractament de les presons faran pública la decisió aquest dimecres. 

El termini acaba, formalment, dissabte, quan es compleixen els dos mesos des que es va fer pública la sentència del Suprem sobre els líders del procés

Amb un tercer grau, com es va concedir a Josep Lluís Núñez, expresident del Barça, o Oriol Pujol, ex-secretari general de Convergència, els presos polítics només haurien d'anar a dormir a la presó. Podrien anar a treballar i relacionar-se amb la família després de dos anys de presó i amb gairebé un quart ja de compliment de la pena. 

Els advocats Xavier Melero i Jordi Pina creuen que és possible que se'ls atorgui el tercer grau. Però aquest dimarts, quan l'advocada d'ERC ha posat sobre la taula el convenciment que es proposarà el segon grau, han saltat totes les alarmes i també totes les crítiques. 

ERC descarta el tercer grau

Els republicans donen per fet el segon grau i descarten el tercer, perquè “els equips multidisciplinaris no seran unànimes”, segons fonts judicials. De fet, en els darrers 17 anys hi ha hagut només un tercer grau amb penes de 8 i 9 anys amb una sentència de l’Audiència Nacional.

La junta de tractament, formada per professionals de diferents disciplines, farà la proposta de la classificació. Si no hi ha cap objecció, serà la que s'apliqui, però no es pot descartar que la Fiscalia i els mateixos advocats de les defenses ho recorrin. El primer recurs el resoldria el jutge de vigilància penitenciària. Però si hi hagués apel·lació, el cas pujaria ja al Tribunal Suprem, que és qui prendria la resolució final. El Govern de la Generalitat només intervindria en el cas que les tres presons ―Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric― classifiquessin de manera diferent els presos.

Negociacions per a la investidura

La classificació penitenciària dels presos polítics coincideix amb les negociacions amb el PSOE per a la investidura. Si s'adjudica un segon grau, la Fiscalia no presentarà cap objecció. Amb un tercer grau sobre la taula que permetés sortir al carrer els presos polítics s'obrirà un debat entre les forces no independentistes i entre els contraris que Pedro Sánchez sigui president amb l'abstenció d'ERC.

La Generalitat té les competències de presons transferides i, en l'actual Govern, estan en mans d'Ester Capella, consellera de Justícia, exdiputada dels republicans a Madrid. 

Mar de fons

La mateixa dona de Joaquim Forn intueix un "rerefons polític": "No entenc que pressuposin el que decidirà la junta de tractament. Si són professionals, haurien de dictar el tercer grau. Aquí darrere hi ha política, és el que intueixo, però no ho entenc", ha dit Laura Masvidal a ElNacional.cat. I és que la parella de Forn, de JxCat, no entén per què ERC surt "a explicar el segon grau en comptes d'exigir el tercer. Només s'entén perquè hi ha un rerefons polític".

Xavier Melero, advocat de Forn, en una entrevista de fa uns dies a ElNacional.cat, argumentava també el tercer grau com a la classificació més adient per als condemnats.

I Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, ha estat contundent contra ERC: "Aquesta defensa i els meus clients en les darreres setmanes han mantingut un escrupolós respecte envers la tasca dels professionals dels centres penitenciaris que han d’emetre els preceptius informes. En aquest sentit, lamentem les informacions que pretenen justificar i normalitzar la classificació dels interns en segon grau penitenciari".

Pina argumenta en un comunicat que és possible per l'"entorn social que els acull, possibilitat de trobar feina, no perillositat en la mesura que no han actuat amb violència (com de fet ha manifestat el mateix Tribunal Suprem no condemnant-los per rebel·lió), sense risc de reincidència (el Tribunal Suprem també ha argumentat que la inhabilitació no els permet “tornar a delinquir”) i sense cap responsabilitat civil subsidiària imposada i pendent de pagament (que és l’argument habitual que es fa servir per denegar tercers graus)".

Els tràmits a seguir

Davant el segon o el tercer grau, també hi ha la possibilitat que s'acabi atorgant un segon grau però que s'apliquin articles com el 109.2 o 117 en què se'ls donaria permisos concrets per tenir cura de persones grans, seria el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa, o bé per anar a treballar els que trobin feina. Una feina que sempre haurà de ser en el sector privat perquè estan inhabilitats.

Demà al matí es coneixerà la classificació dels presos. Les juntes de tractament de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric es reuniran simultàniament i traslladaran la proposta a la Direcció General de Presons, que té previst fer una roda de premsa per explicar-ho.

Si la classificació coincideix en les tres presons i és de segon grau, no s'espera cap recurs de la Fiscalia, però sí de les defenses. El tràmit el resoldria el jutge de vigilància penitenciària. Si hi hagués un posterior recurs d'apel·lació, el cas tornaria al Tribunal Suprem, que és qui resoldria finalment la classificació penitenciària dels presos polítics.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: