Les famílies de les escoles públiques paguen 148 milions d’euros cada any per serveis que haurien de ser gratuïts

Les famílies matriculades a les escoles públiques paguen cada any 148 milions d’euros en serveis de funcionament dels centres, que la llei marca que haurien de ser gratuïts, com les excursions o el material escolar. Segons ha denunciat la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac), aquests 148 milions d’euros són els diners que el departament d’Educació s’estalvia a costa de les famílies, que són les qui “han suplit les retallades del Govern” des del 2010. L’informe de Fapac, que es titula ‘La contribució econòmica de les famílies al sistema educatiu públic català’, conclou que aquestes aportacions varien en funció del territori -en surt especialment perjudicat el Vallès Occidental- i, sobretot, en funció del projecte pedagògic de l’escola -a les escoles innovadores es paguen prop de 30 euros anuals més en material escolar de mitjana-.

La Fapac avisa que, malgrat que a Catalunya està “clarament prohibit el cobrament de quotes” -tant per la Llei d’Educació de Catalunya com la llei espanyola que està en vigor-, gairebé totes les escoles públiques cobren quotes de material i d’excursions. A través d’una enquesta a més de 1.000 associacions de pares i mares, han conclòs que, de mitjana, les famílies paguen cada any 88 euros per material escolar i 105,6 per sortides. En total, doncs, 143,7 milions d’euros que el departament carrega a les famílies en aquests conceptes. A més, la Fapac hi suma 4,3 milions d’euros que les AMPA i les AFA desvien anualment als centres (uns 4.000 euros cada any per associació). Per exemple, que en lloc de fer activitats extraescolars o garantir el seu manteniment, una AFA hagi de destinar diners a pagar el sou de tècnics d’integració, d’idiomes o material escolar perquè l’escola no ho pot assumir. En total, doncs, 148 milions d’euros que paguen les famílies per serveis estructurals del centre i que -denuncia la Fapac- hauria de fer-se’n càrrec del departament.

Diferències per territoris i tipus d’escola

L’estudi denuncia també la “arbitrarietat” en el cobrament d’aquestes quotes, tant pel que fa el territori com el tipus d’escola. Així, les famílies de l’àrea metropolitana són les que més paguen per material escolar, mentre que a les Terres de l’Ebre és on menys. Només una dada: si a l’Ebre paguen 31 euros, al Vallès Occidental la xifra es dispara fins als 124 euros anuals, un 300% més. Segons el projecte educatiu, la Fapac denuncia que “les noves metodologies d’aprenentatge s’estan implementant gràcies a l’esforç econòmic de les famílies”, ja que mentre que en els centres que tenen una metodologia tradicional d’aprenentatge paguen 71 euros anuals per material, als centres que treballen per projectes la xifra arriba als 99 euros. 

En la lluita contra la segregació escolar, el departament d’Educació va forçar tots els centres públics -en breu ho faran també els concertats- a publicar a la seva web abans del procés de matrícula totes les despeses associades a l’escolarització, des del preu dels llibres de text fins al del xandall o la bata, passant pel cost d’activitats en horari lectiu com les excursions o les colònies. El Govern vol així assegurar-se que són preus raonables i que no exclouen alumnes per motius socioeconòmics. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: