Les exportacions catalanes repunten al maig

Les exportacions catalanes van augmentar un 2,6% entre els mesos de gener i maig d’aquest any respecte el mateix període de 2018, segons dades del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Aquest increment contrasta amb el registrat fa un mes, a l’abril, quan en els primers quatre mesos de 2019 les vendes exteriors només s’havien incrementat un 0,9%.

Les importacions també van créixer en els primers cinc mesos de l’any, concretament un 5%, un ritme similar al dels primers quatre mesos, quan va ser dues dècimes inferior. El valor de les vendes catalanes a l’estranger va ser d’uns 31.200 milions d’euros, mentre que les compres van ser de 39.700 milions. D’aquesta manera, el dèficit exterior català va ser de més de 8.400 milions d’euros.

Respecte al mateix període de cinc mesos de 2018, es constata un alentiment del sector exterior, ja que les taxes de creixement es van reduir. Concretament, entre gener i maig de 2018, les exportacions van augmentar un 3,3% i les exportacions un 6,5%.

Gairebé dos terços de les vendes exteriors de les empreses catalanes van anar a parar a estats de la Unió Europea, amb França, Itàlia i el Regne Unit com a països on més van pujar les vendes catalanes, mentre que a Alemanya és on més van caure, concretament un 10%. Fora de la UE, països emergents com Nigèria, Indonèsia, Singapur i Mèxic van liderar el creixement. A l’altre extrem, Austràlia, Argentina i l’Aràbia Saudita va ser on més es van reduir.

Per sectors,la indústria més exportadora va ser la química (27,3% del total exportat), seguida pels els béns d’equip (18,4%), el sector alimentari (13,1%) i les manufactures de consum (11%). Pel que fa les importacions, la llista també va estar liderada pels productes químics (23,1%), seguits pels béns d’equip (17,3%), el sector de l’automòbil (15,9%), manufactures de consum (13,3% del total i un 7,7% més) i alimentació (10,2%).

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: