Les dones treballaran “gratis” des del 7 de novembre

Les dones no cobren per les tasques professionals de la mateixa manera que ho fan els seus companys homes a partir d'aquest dijous 7 de novembre. Això, traduït vol dir que les empreses s'"estalvien" un total de 55 dies en sous de treballadores fins el dia 31 de desembre, segons les dades de l'Eurostat corresponents al 2017, facilitades per la UGT. De fet, segons aquest mateix estudi, Espanya és el segon país on més ha augmentat la bretxa salarial (0.9%), mentre que en el conjunt de la Unió Europea, ha descendit un 0,20%.

La UGT subratlla que a Espanya la bretxa salarial persisteix per la resistència de les empreses a aplicar la regla bàsica d'igual salari per treballar perquè els "suposa un estalvi econòmic consistent que fa que augmentin els seus beneficis". Així, el sindicat ha reclamat "més celeritat" en l'avenç de les polítiques d'igualtat i impulsar una llei d'igualtat salarial per "eliminar la discriminació i la bretxa salarial" per raó de sexe de forma "eficaç i efectiva".

.A partir del 7 de novembre, la UGT tornarà a llançar la mateixa campanya que fan des del 2016 per denunciar la bretxa salarial entre dones i homes, amb les dades d'Eurostat com a referència, ja que analitza els sous per hora. Les 27 països de la UE analitzats, la bretxa salarial ha descendit en 16, respecte l'any anterior, i en 10 ha augmentat. Espanya va registrar una bretxa salarial del 15,1% per sota de la mitjana de la UE, que es va situar en el 16%.

La UGT ha qualificat d'"insuficients" els últims avenços legislatius en l'àmbit laboral per reduir la bretxa de gènere, ja que, segons el seu parer, diverses mesures "s'implementaran de manera progressiva" i és "negatiu que s'alenteixin". En aquest context, ha destacat que la discriminació salarial és, de totes les discriminacions que pateixen les dones, la que "més dificultats té per erradicar-se". "El motiu només es pot explicar des del cost econòmic que té per a les empreses erradicar aquesta discriminació salarial, a la que anomenen bretxa", ha afirmat el sindicat.

Les dones europees treballen gratis des del 3 de novembre

D'altra banda, les dones europees comencen a treballar "gratis" des del 3 de novembre i només ocupen el 25%  de càrrecs en consells d'administració de grans empreses, segons l'últim estudi publicat per l'Institut Europeu per la Igualtat de Gènere del mes d'octubre. L'estudi revela que les dones europees guanyen al mes un 20% menys que els homes, una xifra que en el cas de les espanyoles se situa en el 17%. Però aquestes xifres no enganyen ningú. Espanya ha tret la "seva pitjor nota" quan a igualtat a l'apartat de poder, que reflecteix que els càrrecs directius i de supervisió estan ocupats per homes. 

Tot i que la presència de la dona en política és una de les més elevades, només un 21% ocupa llocs dins dels consells d'administració de les grans empreses a Espanya, mentre que la mitjana europea se situa en el 25% i només França arriba a la xifra del 40%. 

Respecte a les tasques domèstiques no remunerades, l’estudi reflecteix que continuen recaient principalment en les dones, ja que el 40% inverteix almenys una hora al dia en activitats de cura, davant el 28% dels homes espanyols.

Aquestes dades es tradueixen en menys presència de les dones en el mercat laboral. En concret, al voltant del 24% de les dones treballen a temps parcial, en comparació amb el 7% dels homes. De mitjana, les dones treballen 35 hores per setmana i els homes en treballen 40. A més, les dones cotitzen fins a cinc anys menys que els homes, el 32,8% davant el 37,2%.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: