L’emotiu comiat d’Alfons Arús després de 16 anys a 8TV

Rate this post

17:20h del divendres 22 de juny del 2018:  “Ha estat un immens plaer. Gràcies a tot el públic per aquestes 16 temporades. Fins sempre”. Amb aquestes paraules s’acomiadava Alfons Arús dels espectadors d’Arucitys després de 16 temporades, 3.380 programes i hores i hores de televisió, tal i com va avançar En Blau fa uns mesos.

aruscitys5

8TV

Durant més de 3000 programes el periodista i el seu equip s’han consolidat com una de les propostes dels migdies més estimades pel públic català. Quan ell va començar, ni la tele es deia com ara. 8TV era City TV, d’aquí el nom que va triar el presentador català pel seu programa. Fa 16 temporades, la resta de la graella incorporava el “Vitamina N” de Jordi González, i després van passar noms com el de Josep Cuní amb “8 al dia”. Ara ni González ni Cuní hi són, i el que s’ha mantingut incombustible i fidel durant tot aquest temps ha estat Arús. Pocs programes poden dir amb el cap ben alt que han fet 3.380 programes de televisió, i menys en els temps que corren.

aruscitys11

8TV

Però Arús s’ha sabut envoltar d’uns ingredient infal·libles: el seu carisma, el seu talent, tertulians de pes i una estructura senzilla i tremendament efectiva, amb diferents seccions que han anat variant, amb l’excepció de les incombustibles “Cortelera”, “Frases lapidàries”, “L’imbècil del dia” o la “Teletulia”. Des de bon començament d’aquest darrer programa ja s’ha vist que tot i la voluntat d’ell i de l’equip de fer predominar els somriures, hi hauria molts moments per l’emotivitat. Si a això li afegim que el muntador musical anava posant musiqueta de piano de pel·li trista, imaginin. Però el mateix Arús, amb la sorna que el caracteritza, anava clamant: “estic avorrint, barra odiant, el piano aquest. No vull acabar així!”, deia amb un somriure sorneguer. I quan les col·laboradores com l’Angie li han dit si podien plorar una mica, ell ha respost: “No, no, hem de riure. Us hem portat fins i tot una foot track mexicana amb burritos i margarites, però sense alcohol”.

arus1

8TV

Especialment fi ha estat el comentari autoirònic de Lorena Vázquez quan defensava que els combinats haurien hagut de dur una mica d’alcohol: “Què és el pitjor que pot passar? Que ens facin fora de 8TV?”. Per cert, a la foot track s’hi han anat afegint persones que no eren de l’equip, com treballadors de TV3 que treballen als platós del costat. En aquest sentit, Arús ha agraït a TV3 i la resta de televisions el fet d’haver-se nodrit amb imatges de diferents programes de la competència, i ha tingut paraules sentides cap a d’altres professionals com Toni Soler o Pilar Eyre, pels col·laboradors que han passat pel programa o pels membres del seu equip.

aruscitys4

8TV

Amb ells ha anat repassant en aquest programa especial els millors moments i imatges compartides amb els espectadors. Amela, Broc o Spin anaven recordant incunables que també formen part de la història d’Arucitys com l’actuació de John Cobra en una tria per anar a Eurovisió, un dels tops per l’equip del programa:

Durant l’última hora, a Arús se li anava trencant la veu en diferents moments. Especialment quan ha recordat la vida en paral·lel viscuda amb els espectadors. Aquests des de casa, ells des del plató: “Jo m’emociono quan hi ha gent que em diu ‘jo era soltera, em vaig enamorar, em vaig casar’, i tot això ha passat mentre fèiem l’Arucitys. I els ‘arukids’ que hauran nascut? Els nens que han nascut durant aquest temps?”. De fet, han repassat els molts nens de membres de l’equip que han anat naixent, i molts d’ells han portat les criatures per sumar-se a la celebració, com aquelles celebracions dels jugadors del Barça envoltats dels seus fills damunt la gespa del Camp Nou. Fins i tot s’hi han sumat els mateixos néts del presentador, com el petit Leo, que qui sap si d’aquí a uns anys agafarà el relleu del seu avi en això dels mitjans de comunicació.

aruscitys10

8TV

S’hi afegeix Amela: “Y en las vidas de los que trabajamos aquí también ha pasado de todo. Pero cuando entraba aquí, toda mi vida de fuera desaparecía y siempre salía mejor de como había entrado. Ahora me preguntan por la calle, ‘¿qué vamos a hacer ahora a la hora de comer?'”. “S’aturava el món durant tres hores i després tornaven els problemes del dia a dia“, ha resumit Arús.

aruscitys12

8TV

Arús també ha fet una confessió: “los programas que he hecho en mi vida que más audiencia han tenido, son los que menos me ha recordado la gente, por ejemplo Ja hi som de TV3. Arucitys tiene una audiencia modesta para un share general y tiene auténticos devotos. Eso es de lo que más feliz me hace”.

aruscitys7

8TV

El moment final, amb tots els col·laboradors i l’equip sencer al plató, ha arribat amb música de Serrat. Aquellas pequeñas cosas, tema que toca la fibra a Arús. La cançó diu en un moment donat: “Nos hacen que lloremos cuando nadie nos ve“. Però avui plorava tot quisqui davant de les càmeres. I amb raó. 

aruscitys14

8TV

angie plorant -8tv

8TV

Alfons Arús comença les vacances. Seran curtes. I ocupades. Al seu cap ja prepara l’aterratge a la seva nova etapa professional, un programa a La Sexta que encara està per definir, però que tindrà l’essència d’aquest Arucitys. De moment, no ha transcendit encara si es tractarà d’un programa que ocupi la mateixa franja horària que aquest que avui acaba o si la cadena d’Atresmedia apostarà per reforçar-ne una altra, com sembla l’opció més possible.

aruscitys16

8TV

Arús s’endú l’equip que l’ha acompanyat aquests 16 anys i, probablement, s’endurà també els molts espectadors que ha anat seduint durant tot aquest temps. I el que s’endú per sempre és, sens dubte, el record d’un programa que a partir d’aquest moment, ja és història de la televisió en català.

Anar a la font
Darío Porras

Powered by WPeMatico

Translate »