L’augment de menors migrats sols força el Govern a canviar l’estratègia d’acollida

La Generalitat ha anunciat que reformularà l’atenció als menors estrangers no acompanyats després de detectar deficiències en la gestió d’aquests infants. Segons ha anunciat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a partir d’ara s’impulsaran “dinàmiques de carrer” per millorar la resposta a aquests menors migrats “que es mostren reticents a viure en un centre de protecció”. El pla de xoc servirà per detectar amb més temps els casos més complexos, com els dels nens que tenen problemes de salut mental o addicions. De moment la Generalitat no ha especificat quina inversió econòmica posarà per tirar endavant aquesta mesura.

La conselleria de Chakir el Homrani assegura que fa setmanes que treballa en aquest nou protocol, malgrat que l’alarma de l’Hospital de Campanya de l’església Santa Anna ha precipitat l’anunci. De fet, el pla de xoc s’ha donat a conèixer just l’endemà que es fes públic que un grup de menors migrats sols dorm a l’església Santa Anna. El rector de l’església de Santa Anna, Peio Sanchez, assegura que cada dia passen per l’entitat unes 250 persones, de les quals 100 són joves menors estrangers o bé nois que acaben de complir els 18. “Fem una entrevista amb ells i ens interessem per la seva salut física i mental, i ens adonem que alguns d’ells, més enllà del dol migratori i dels personals, ja ens arriben amb addiccions greus i fins i tot clars trastorns mentals que en qualsevol altre cas, en la nostra societat, es tractarien en un centre terapèutic intensiu”, explica.

Així, amb el pla de xoc la Generalitat pretén incrementar les hores dels equips de psiquiatria de carrer del centre de dia Dar Chabab per treballar amb els joves, es conduiran els nens i joves amb problemes mentals o d’abús de tòxics a les unitats d’aguts de psiquiatria adolescent i s’impulsaran taules d’abordatge integral dels casos més complexos del territori. Això s’anuncia, diu la Generalitat, després de detectar que “hi ha un increment notable de joves majors d’edat que estan al carrer i que no han passat pel sistema de protecció”. 

El rector de Santa Anna considera fonamental el canvi en el protocol d’emergències socials. “El que veiem nosaltres cada dia és el fracàs de la resposta en emergència social, i cal replantejar-la de manera transversal, amb més recursos al carrer, sobretot a nivell sanitari per detectar possibles persones amb trastorns i també per frenar focus de malalties, perquè ells, generalment, no van al metge per la por de ser repatriats”, explica. 

Els menors no acompanyats i les prioritats

Els menors no acompanyats i les prioritats

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: