Les sancions per incomplir les restriccions pel coronavirus poden arribar als 600.000 euros

Les mesures que les diferents administracions, estatals, autonòmiques i locals, s'estan adoptant per frenar l'expansió de l' coronavirus a Espanya són d'obligat compliment. Les autoritats recorden que infringir pot comportar multes molt quantioses.

Ja dilluns passat la Delegació de Govern en la Rioja va confirmar que la Guàrdia Civil havia notificat "oficialment" l'obligatorietat de respectar l'aïllament domiciliari als casos confirmats de Covid-19 a Haro. Els agents van advertir a aquestes persones que de no complir-podrien ser traslladades a un centre sanitari on quedarien ingressades sota custòdia policial i s'exposarien a multes d'entre 3.000 i fins a 600.000 euros .

Divendres, el Govern basc va decretar l'estat d'emergència sanitària i aquest dissabte ha adoptat el tancament dels locals d'hostaleria, de les societats gastronòmiques, dels museus i dels centres de dia per a gent gran, entre d'altres establiments. Les mesures entraran en vigor aquest diumenge i no acatar suposarà igualment una desobediència a l'autoritat i estarà subjecte a sancions administratives i fins i tot de "comissió de delictes".

L'estat d'emergència sanitària, recollit en un decret legislatiu que el Parlament basc va aprovar el 2017 , estableix que les infraccions molt greus se sancionen amb multes que oscil·len entre els 30.001 i els 600.000 euros.

Una cosa semblant passa a Catalunya, on la Llei de Salut Pública de 2009 imposa multes de fins a 3.000 euros per a les infraccions lleus; d'entre 3.001 i 60.000 per a les greus, i d'entre 60.001 i 600.000 euros per a les molt greus. La passada mitjanit la Generalitat va confinar als 70.000 habitants d'Igualada, Vilanova de Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena per l'augment de l'nombre de morts pel coronavirus i els va advertir que no respectar-podria comportar haver de pagar fins a 60.000 euros.

A Astúries, els efectius de la Policia Local es troben patrullant els carrers de diferents municipis per garantir que les mesures derivades dels decrets es compleixen. A Oviedo per exemple, els agents han proposat ja per sanció, segons la Llei General de Salut Pública i la Llei de Salut de Principat, a més d'una vintena de locals d'hostaleria que es van resistir a tancar les portes. Les sancions parteixen dels 3.000 euros.

Un altre dels exemples és Cantàbria. L'Executiu regional va publicar aquest divendres una resolució en una edició extraordinària de la butlleta oficial amb mesures preventives "d'obligat compliment" per frenar l'expansió de l'coronavirus i preveu la imposició de sancions per a qui no les respecti.

I a Castelló, on s'han suspès les festes de la Magdalena, l'Ajuntament ha alertat que aquell que celebri esdeveniments multitudinaris o participi en ells, saltant-se així aquesta cancel·lació, serà castigat d'acord amb la Llei de Salut de la Comunitat Valenciana. De manera similar que la resta d'autonomies, aquesta estableix fins a 600.000 euros de sanció per als casos molt greus.

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *