Les multes per sortir de casa tot i la prohibició: de passejar a 8 vegades a l'gos a comprar el pa a 2 km

Notícies relacionades

Des d'aquest diumenge, els espanyols no es poden moure lliurement per contenir l'expansió de l' coronavirus , causant de la malaltia Covid-19. Així ho ha decretat el Govern de Pedro Sánchez, entre altres mesures excepcionals, que duraran, com a mínim, fins a finals de març. La resposta general de la ciutadania ha estat d'obediència a l'entendre que es tracta d'una emergència de salut pública nacional. No obstant això, algunes persones no han estat tan conscients de la situació i han sortit al carrer. I, malgrat que els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat han fet aquest diumenge i aquest dilluns una tasca pedagògica, també s'han vist obligades a sancionar a aquells ciutadans reincidents en les seves sortides de casa.

Al municipi murcià de la Unió, per exemple, la Policia Local ha multat fins a set persones durant aquest període de confinament, segons revelen fonts de l'Ajuntament a L'ESPANYOL. Concretament, diverses d'elles estaven acampades a la platja de l'Llast incomplint les indicacions de Govern que havien de romandre en els seus domicilis. Altres ciutadans també han estat sancionats per dedicar-se a la pesca d'oci en aquesta localitat.

I aquests exemples de comportaments sancionables s'han produït en diverses autonomies. A Valladolid, la Policia Local de la capital de Castella i Lleó s'ha vist obligada a multar una parella que passejava. A l'sembla, el Cos Armat, a l'veure'ls, els va indicar que no podien estar fora de casa passejant. Els agents complien així amb aquesta funció pedagògica que estan realitzant per informar els ciutadans més despistats.

No obstant això, a l'poc temps van tornar a interceptar la parella. Va ser quan l'home va increpar les autoritats en comptes de fer cas de les seves indicacions. La dona, per la seva banda, sí que va acceptar tornar a casa. L'home va ser "denunciat per incompliment de les mesures imposades pel Decret d'estat d'alarma", segons informa la pròpia policia val·lisoletana a través de Twitter.

L'Ertzaintza s'arremanga

Des del País Basc, l'Ertzaintza assegura a aquest diari que encara es troben en "fase de comunicació i advertència" i que "la denúncia seria, de moment, alguna cosa excepcional i per a casos greus". Uns casos dels quals mitjans bascos, com El Correo, ja han informat. Per exemple, la policia basca ha hagut de advertir a un veí que ha sortit a passejar el seu gos fins a vuit vegades en poques hores.

També, aquest diari basc assegura que l'Ertzaintza ha sancionat a un jove que viu al Casc Antic de Bilbao per anar a comprar pa al carrer Sabino Arana, situada a gairebé dos quilòmetres del seu domicili. Però a la nit també hi ha hagut activitat. La policia basca també ha hagut de arrestar un home que va agredir diversos agents en un local de Santurce (Biscaia) que anaven a tancar, de matinada, per romandre obert tot i la prohibició de Govern.

I és que l'oci nocturn ha protagonitzat algun succés més d'aquest tipus a Espanya. A Granada, la Policia Local ha hagut de denunciar 50 joves que es trobaven en quatre festes en cases d'aquesta ciutat. Els propietaris d'aquests domicilis van fer cas a la crida de quedar-se a casa. Però no ho van fer sols o amb la seva famílies.

Si viatgem fins a Catalunya, diversos pubs, bars i discoteques van incomplir el tancament decretat per l'Executiu. D'aquí, que els Mossos d'Esquadra hagin informat a través de les seves xarxes socials que durant la nit de dissabte van haver de tancar fins a 238 locals d'oci nocturn a tota aquesta comunitat autònoma. Aquesta policia autonòmica demana "compromís" i "responsabilitat" als propietaris de locals i clients, ja que ens trobem en una situació excepcional pel coronavirus.

Els esportistes, multats

I de l'oci nocturn passem a l'diürn. En aquest cas, les autoritats policials també han multat alguns esportistes que han incomplert la norma de sortir de casa. És el cas d'un ciclista d'Almeria, que, segons Efe, va ser detingut per agents de la Policia Nacional per desobeir quan li van sol·licitar aturar-se. Estava a la zona de passeig marítim i va fer cas omís dels indicacions dels agents.

Un fet que també ha succeït en altres zones de país. Segons informa el diari ABC, tant la Guàrdia Civil com els Mossos d'Esquadra han multat a sengles ciclistes que han fet cas omís de l'ordre de mantenir-se a casa. I és que, hem de recordar, que fer esport no està en cap dels supòsits pels quals els ciutadans espanyols poden sortir de casa seva durant el període d'estat d'alarma.

Les xifres indiquen que a la capital d'Espanya, lloc de l'major focus de contagi de l'coronavirus SARS-CoV-2, causant de l'Covid-19, la Policia Municipal de Madrid ha posat 199 denúncies de diversa índole i ha detingut una persona per incomplir les restriccions de trànsit.

Els supòsits en què es pot sortir

El Passeig de la Castellana, buit.

El Passeig de la Castellana, buit. Jaume Susanna

Durant la durada de l'estat d'alarma, decretat pel Govern d'Espanya, els ciutadans no podran sortir de casa seva. En cas contrari, poden ser sancionats amb multes que aniran des dels 100 euros fins als 30.000 o un any de presó , en funció de la gravetat dels fets. No obstant això, hi ha vuit supòsits pels quals els ciutadans espanyols sí que podran sortir de casa, segons el Decret. Aquests són:

-Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

-Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.

Desplaçament a el lloc de treball per efectuar la seva prestació laboral, professional o empresarial.- Retorn a el lloc de residència habitual.

Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

Desplaçament a entitats financeres i d'assegurances.

-Per causa de força major o situació de necessitat.

Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga que haurà de fer-se individualment, llevat que s'acompanyi a persones amb discapacitat o per una altra causa justificada.

El incompliment de qualsevol d'aquests preceptes repercuteix en què qualsevol autoritat policial d'Espanya, dependent ara de el Ministeri de l'Interior, té la facultat per sancionar els ciutadans. Unes sancions que ja s'han començat a executar tot i que, de moment, els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat han estat en fase de conscienciació.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *