Les manetes de el BOE i la fabricació de respiradors

Entre diverses mesures encertades, la Comunitat de Madrid va adoptar aquest divendres ha dos que, malgrat partir de la millor voluntat, comporten una greu deficiència tècnica i provocaran importants problemes tant a l'administració com als administrats. Es tracta de la decisió de tancar tots els registres públics presencials (es manté el electrònic) i declarar com a dies inhàbils a efecte de còmput de terminis de l'13 a el 26 de març prorrogables. Encara que sembli un detall procedimental adoptat des de la prudència, el seu efecte de no anul·lar-resultarà molt pertorbador.

Sens dubte són temps extraordinaris que requereixen mesures a l'altura per evitar riscos innecessaris a el major nombre d'empleats públics o que certs ciutadans perdin drets per no poder acostar-se a un registre. Però el diagnòstic és incomplet. D'una banda, hi ha administrats que es veuran perjudicats per aquesta interrupció: al no complir-se terminis no podran avançar en les sol·licituds que hagin instat per tal d'obtenir el reconeixement d'algun dret, prestació o autorització.

I encara més greu, les administracions (i no només les dependents de govern regional, sinó totes les que tinguin la seva seu a la comunitat autònoma -ministeris, ajuntaments … -) es trobarien amb que els han arrencat les manetes de l'rellotge amb que poden fer avançar qualsevol procediment: des d'un aprovisionament d'urgència, un concurs exprés per contractar personal de suport o sancions que resulti perjudicial retardar. A l'agost econòmic que patirem durant moltes setmanes s'afegiria un diumenge administratiu indefinit que paralitzaria encara més el país, restant utilitat a la capacitat de teletreballar que han desenvolupat moltes administracions.

A l'agost econòmic que patirem s'afegiria un diumenge administratiu indefinit que paralitzaria més el país

Aquesta decisió provocarà més una complexa casuística de recursos que s'instal·larien una notable inseguretat jurídica perquè envaeix competències estatals ja que l'article 30.7 de Llei 19/2015 indica que el "calendari (de dies inhàbils fixats per cada CCAA) s'ha de publicar abans de l'inici de cada any ". També el 16.7 indica que cada administració ha d'indicar quins són els seus registres presencials (i és dubtós que sigui admissible que la llista consisteixi en què no n'hi ha cap i menys per a una administració tan àmplia com la Comunitat de Madrid).

Vol dir això que no es pot fer res més que resignar-se a que els terminis administratius avancin com si no estigués passant res? Afortunadament no. D'una banda, cada administració té a la mà la suspensió o pròrroga de certs actes fins i tot de manera genèrica (per exemple, a la Comunitat de Madrid ja s'havien suspès fa uns dies tots els processos selectius de personal laboral), amb el que es obté els mateixos objectius però sense causar els danys col·laterals de la declaració generalitzada de dies inhàbils.

A més, el Govern de la Nació (que és el nivell competencial per dir sobre el procediment administratiu comú) podria prendre alguna decisió per a tot el país que busqui un equilibri entre la menor productivitat que tindran les administracions i les empreses tot i el teletreball i evitar una paralització que perjudicaria a tots. Per exemple, podria disposar-se que, sense afegir dies inhàbils, els terminis restants en tots els procediments s'allarguessin a l'doble excepte els declarats d'urgència.

La salut és absolutament la prioritat. Els treballadors d'aquest sector són la nostra primera línia al front. La resta de la nació hem de recolzar-i el més important que podem fer és retardar les infeccions, rentant-nos les mans i reduint a l'mínim el contacte social. Però això no vol dir -i menys en una societat tan avançada en els mitjans digitals- que el país hagi de parar. Que la rereguarda ens mantinguem tan actius en l'útil com puguem permetrà que l'economia caigui el menys possible, la qual cosa pot ser clau per assegurar les costoses mesures socials que aniran sent necessàries segons avanci la crisi.

Els treballadors d'aquest sector són la nostra primera línia al front. La resta de la nació hem de retardar les infeccions

A l'igual que l'administració ha de resistir-se a arrencar les manetes de el BOE, el sector privat també ha de mantenir l'activitat que no augmenti el risc sanitari, tenint per descomptat en compte la minva de productivitat dels treballadors afectats per les seves condicions personals com la cura de si mateixos, de nens o grans. És més, podem també pensar amb generositat i voluntat innovadora si hi ha idees que es puguin posar en marxa precisament ara.

Un bon exemple ha estat la crida de COTEC per intentar mobilitzar competències per a un coll d'ampolla en aquesta crisi, la disponibilitat de respiradors artificials. Els dispositius que s'utilitzen en els hospitals estan realitzats amb un exigent control de qualitat i monitoratge electrònic per assegurar un funcionament molt fiable, però la base de l'funcionament mecànic és molt senzilla: un petit motor, vàlvules i tubs per insuflar aire i eventualment oxigen. Malgrat les nostres minvades capacitats industrials no seria difícil fabricar fins i tot en tallers de les universitats o centres de formació professional, encara que després a l'usar-los en pacients fos necessari una vigilància humana més contínua per assegurar que ajustar-los o netejar-los. A més de cada enginyer o expert en mecànica, o els que tinguin recursos d'aportar, els "cossos intermedis" com col·legis i associacions professionals podrien tenir un important paper durant l'epidèmia per canalitzar i integrar aquestes competències disperses. I es poden trobar exemples en molts altres sectors.

Aquesta crisi ens està demostrant que haurem d'adaptar el nostre contracte social i enfortir-nos com a Nació. La millor manera de no oblidar-nos, quan tot aquest passi i tinguem ganes de girar full, és començar ja. Espanyols, a les coses.

*** Víctor Gómez Fredes és afiliat de Ciutadans, candidat a compromissari a Madrid.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: