Les farmàcies comencen a produir els seus propis gels desinfectants

"Em van arribar 80 gels un matí i, en unes hores, estaven tots venuts", assegura un farmacèutic d'Alcalá d'Henares, un dels principals focus de l'brot de coronavirus a la Comunitat de Madrid.

L'augment de casos ha fet que la regió suspengui les classes per intentar frenar la propagació. Una mesura que després s'ha anat replicat en altres ciutats espanyoles. Mentre els científics lluiten per buscar una cura, les autoritats sanitàries insisteixen en la importància de prendre mesures preventives i de la higiene de mans.

Això ha provocat que es dispari la demanda de gels, el que ha deixat sense inventari a les farmàcies, que veien com els seus productes es venien en poques hores.

Una farmacèutica de centre de Madrid que prefereix no identificar descriu la mateixa situació. "Se'ns esgoten al dia", assegura, i les comandes ja no arriben amb la mateixa periodicitat. "Hem tingut problemes amb els subministraments", assenyala també el farmacèutic d'Alcalá.

Cal recordar que és convenient tenir un gel desinfectant a mà, però que no és necessari per mantenir la higiene i protegir-se de l'contagi. De fet, el rentat amb aigua i sabó és més efectiu.

Davant el desproveïment, moltes farmàcies amb laboratori propi han optat per fabricar els gels en l'establiment per intentar cobrir la demanda. "He fabricat entre 100 i 120 unitats i les he venut totes en un dia", explica la farmacèutica de Madrid, que admet que va tenir dubtes de si podia realment estar fabricant el producte a la farmàcia.

El seu no és un cas aïllat. Davant l'alta demanda, els Col·legis Oficials de Farmacèutics i el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGOF) han rebut nombroses consultes per part de les farmàcies. L'organisme de representació de el sector ha elaborat una guia per respondre als dubtes i intentar agilitzar el procés burocràtic perquè les farmàcies puguin fabricar gels.

"A causa de l'desproveïment de gels hidroalcohòlics higienitzants de mans, molts farmacèutics comunitaris i Col·legis Oficials de Farmacèutics s'han consultat a el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics la possibilitat de fabricar aquests productes des dels laboratoris de les oficines de farmàcia", diu el document distribuït per el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics.

Perquè els gels puguin ser fabricat a la farmàcia, el Consell assenyala que "no han de reivindicar accions de productes sanitaris o biocides per a la higiene humana, com a acció desinfectant, antisèptica, bactericida, fungicida, levaduricida, micobactericida, virucida …".

El document s'adjunta un exemple pràctic d'elaboració de gel higienitzant a l'oficina de farmàcia i especifica també el tipus d'etiquetatge que ha d'acompanyar el producte.

El Consell recorda que és obligatori notificar el producte cosmètic a l'Portal Europeu de Notificació de Productes Cosmètics (CPNP) i ofereix una guia pas per pas per realitzar el procés.

L'objectiu de la guia és que les farmàcies amb laboratori propi puguin fabricar més lots. L'altra via, per formulació magistral, requereix una prescripció mèdica prèvia i és un procés molt més lent, segons diu el CGOF.

Des del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (COFM) expliquen a Business Insider Espanya que un gel pot ser fabricat per qualsevol laboratori propi autoritzat com un cosmètic.

El gel està classificat "com a cosmètic, i per tant, hem d'atendre al que disposa el Reial Decret 85/2018", explica Ester Domínguez, advocada especialista de Dret Farmacèutic a Ejaso ETL Global.

Les farmàcies poden fabricar el gel sempre que compleixin amb els requisits disposats en el Reial Decret, afirma Domínguez.

"En el cas que hi hagi algun efecte no desitjat o efecte greu no desitjat del producte fabricat i comercialitzat per l'oficina de farmàcia s'haurà de comunicar a l'Oficina de Farmàcia i a el Sistema Espanyol de Cosmetovigilancia que gestiona l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ( AEMPS) que pot adoptar, si escau, les mesures necessàries per gestionar els efectes adversos que s'haguessin produït ", assenyala l'advocada de Ejaso ETL Global.

Per fabricar-ho en les quantitats que alguns farmacèutics poden necessitar per respondre a la demanda cal donar-se d'alta al CPNP, expliquen des del COFM.

Por a l'desproveïment ia perdre la confiança dels clients: així ho viuen les farmàcies

Totes les fonts consultades afirmen notar el desproveïment: cada vegada és més complicat trobar els components per fabricar el gel i fins i tot els envasos.

"No només se'ns esgoten els gels dels proveïdors; se'ns han esgotat els principis actius i els envasos", explica la farmacèutica de Madrid.

El farmacèutic d'Alcalá d'Henares té laboratori propi, però ha decidit no fabricar gel. "Les farmàcies es deuen a la gent que va cada dia, crees una confiança, no pots pujar els preus de sobte", explica.

La farmacèutica de Madrid està d'acord i assegura que no està fent negoci. "Estic intentant respondre a una demanda en una situació d'emergència, però no he pujat els preus perquè són els meus clients de sempre", explica. No obstant això, està preocupada perquè des dels proveïdors ja els comencen a encarir els components a ells també.

"Per ara no he pujat les tarifes, però no sé si la setmana que ve ho hauré de fer", lamenta.

No obstant això, el president de Govern, Pedro Sánchez, acaba d'anunciar que limitarà els preus dels medicaments i dels productes sanitaris, com gels i mascaretes. És una mesura similar a l'adoptada a França, que ha decidit lluitar contra els preus abusius decretant que els flascons de gel desinfectant no puguin costar més de 3 euros per evitar l'especulació amb el coronavirus.

El desproveïment no és exclusiu de les farmàcies ni d'Espanya. Els supermercats també estan notant l'alta demanda i, en països com Alemanya o els Països Baixos, les cadenes limiten la compra d'aquests productes per persona.

Notícia original: Business Insider

Autor: Ana Zarzalejos

Source

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: