Els dubtes més freqüents sobre la propagació de l'coronavirus a Espanya, resoltes

Polly Thomas / Getty Images

La propagació de l' coronavirus a Espanya, on ha contagiat ja a més de 11.000 persones i ha provocat la mort de mig miler, més de la meitat a la Comunitat de Madrid, ha fet créixer l'interès dels ciutadans per aclarir els seus dubtes sobre el comportament de la nova malaltia que té en quarantena a tot el país.

Aquestes són alguns dels dubtes que molts espanyols es plantegen quan intenten fer el més convenient per prevenir i frenar el COVID-19:

Quant de temps sobreviu el virus en una superfície?

No se sap amb certesa, però el COVID-19 sembla comportar-se com altres coronavirus, que poden subsistir en una superfície des d'unes poques hores fins a diversos dies. El temps pot variar en funció de les condicions, entre elles el tipus de superfície, la temperatura o la humitat de l'ambient.

Davant la sospita que una superfície pot estar infectada, cal netejar-la amb un desinfectant comú per matar el virus, rentar-se les mans amb un desinfectant a base d'alcohol o amb aigua i sabó i evitar tocar-se els ulls, la boca o el nas .

Es contagia a l'tocar monedes o bitllets?

La malaltia pot propagar-se a partir d'el contacte amb objectes o superfícies que prèviament hagin rebut gotícules procedents del nas o boca d'una persona infectada, però el risc de infectar-se pel contacte amb monedes o bitllets és molt baix, fins i tot quan aquests objectes passen per tantes mans.

En qualsevol cas, és preferible pagar aquests dies amb targetes de crèdit per reduir a l'màxim els contactes.

El coronavirus desapareix amb les altes temperatures?

Exposar a el sol la roba de llit i les tovalloles no serveix per matar el virus, però sí rentar-les a uns 60 graus, perquè aquestes temperatures permeten aniquilar el patogen.

De la mateixa manera, per desinfectar la vaixella, és preferible usar el rentaplats, que arriba a temperatures superiors que si els plats es renten a mà.

És més contagiós que una grip?

Aparentment, el nou coronavirus és fins ara més contagiós. Segons estudis científics, cada persona infectada sembla contagiar altres 2,2 com a mitjana, mentre que la ràtio per a la grip estacional és de 1,3.

No obstant això, les xifres de disseminació de l'COVID-19 corresponen a la primera fase de propagació i disminuiran a mesura que es controli la malaltia i els humans desenvolupen anticossos contra aquest patogen.

És possible que un pacient recuperat torni a contagiar?

A finals de febrer, alguns pacients donats d'alta a la Xina van tornar a donar positiu. El Centre per al Control i la Prevenció de Epidèmies de Canton va informar llavors que al voltant de l'14% dels que havien estat donats d'alta van tornar a registrar un positiu per coronavirus en proves posteriors, probablement perquè no havien 'expulsat' el virus del tot o perquè les primeres proves van fallar.

En tot cas, no hi va haver una conclusió clara encara sobre per què s'havien produït els positius i es desconeixia si aquests pacients podien ser infecciosos. Experts en aquest tipus de malalties creuen que els que han superat la malaltia poden desenvolupar anticossos capaços de bloquejar el virus durant mesos.

¿Les màscares són útils contra el virus?

Les màscares no són infal·libles, per si soles, encara que algunes poden ser molt efectives. L'OMS recomana l'ús de mascaretes autofiltrants amb un nivell de protecció mínim de FFP2, segons la normativa europea (N95, segons la nord-americana) per a qui presenti símptomes respiratoris o per a qui estigui sa però atengui algú sospitós d'haver-se infectat.

En canvi, la resta de persones sanes no necessiten fer servir mascaretes perquè no hi ha proves que els vagi a protegir. A més, només són eficaços si es combinen amb un rentat freqüent de mans amb una solució hidroalcohòlica o bé amb aigua i sabó.

En tot cas, ha de quedar clar que les màscares, incloses les màscares clíniques planes i les de filtre N95, no han de reutilitzar perquè, quan s'està en contacte proper amb una persona infectada, la part frontal queda contaminada. Cal treure sense tocar aquesta part, desfer-se d'ella i rentar-se les mans amb el procediment recomanat.

Font

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: