L’arròs més especial de Catalunya, un arròs de categoria extra

Rate this post

El Delta del Ebre és la zona de Catalunya amb més tradició d’arrossos. La seva producció en aquesta zona rep la distinció de Denominació d’Origen Protegida (DOP), és a dir, que a més de ser un aliment originari de la zona, se’n garanteix la seva producció, elaboració i envasat al Delta del Ebre.

Una zona de producció única

Dins la gran varietat de paisatges que podem trobar a Catalunya, el Delta del Ebre és un indret singular amb unes característiques úniques al territori.

El clima, la salinitat i l’alçada de la capa freàtica creen una ubicació ideal perquè gran part del territori estigui destinada al cultiu d’aquest arròs amb personalitat pròpia.

Arrozal Delta del Ebro wikipedia

Arròs extra, la categoria del delta

L’arròs del Delta s’inclou dins categoria extra, una categoria marcada per una alta concentració de midó al centre del gra, coneguda com a “perlat”. Aquest element és el responsable principal de l’absorció dels sabors de la resta d’ingredients que se li afegeixen a l’arròs durant la cocció. És per això que és un ingredient tan preuat a la nostra gastronomia.

rice 2061877 1920

Tots els seus grans han de ser homogenis i sense defectes i es poden diferenciar perquè en el seu etiquetatge hi ha el logotip comunitari, juntament amb la mateixa denominació d’Origen Protegida. Es denomina categoria extra perquè fa referència al percentatge de grans sencers ha de ser del 92,70%. I el de grans trencats no ha de superar el 4%.

logo europeo slider catalan logo2

El percentatge de grans sencers ha de ser del 92,70%. I el de grans trencats no ha de superar el 4%.

En aquesta categoria hi trobem diverses varietats: Bahia, Tebre, Fonsa, Bomba, Montsianell i Gleva. En cadascun dels paquets d’arròs d’aquesta categoria només s’hi pot incloure arròs d’una de les varietats. 

Les varietats de l’arròs del Delta

Tot i que les sis varietats formen part de la categoria comercial extra i han d’estar presentades amb unes característiques concretes (sans, nets, exempts d’olors i sabors estranys, secs i sense restes de cutícules), hi ha alguns elements que les diferencien. 

La varietat Bomba té unes característiques diferents de la resta de varietats. La seva gran capacitat d’absorció i la seva resistència pel que fa la cocció converteix aquesta varietat un una de les més preuades dels cuiners.

arros amb estrella

D’altra banda, les varietats Bahía, Tebre, Montsianell, Gleva i Fonsa són de característiques similars pel que fa el producte acabat, però en la fase del cultiu hi ha algunes lleugeres diferències.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »