L’argument del jutge per empresonar els detinguts a l’aeroport: “impedir l’execució de la sentència”

Els Mossos d'Esquadra han detingut 38 persones a tot Catalunya relacionades amb els aldarulls d'ahir a la nit. Estan acusats de desordres públics, danys i atemptat.

En total, des de dilluns hi ha a Catalunya 76 detinguts, 75 pels Mossos d'Esquadra i un per la policia espanyola. 

Cinc dels detinguts estan en presó provisional comunicada i sense fiança. Onze han quedat en llibertat provisional amb mesures cautelars. La resta estan pendents de declarar davant el jutge.

A la presó

De moment, els primers quatre detinguts de dilluns a l'aeroport han acabat a la presó preventiva i sense fiança. I el jutge de guàrdia, en la seva interlocutòria, ho argumenta perquè "els fets presumptament perpetrats per les persones detingudes constitueixen accions dirigides a impedir l'execució d'una sentència ferma dictada pel Tribunal Suprem". El criteri judicial és que els aldarulls d'aquestes nits pretenen impedir el compliment de la sentència, que fixa una pena d'entre 9 i 13 anys de presó per a part del Govern de la Generalitat, Carme Forcadell i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Però totes les manifestacions s'estan fent a ciutats, cap d'ella ha arribat a cap presó i als detinguts se'ls ha arrestat en mig de les càrregues policials, cremes de contenidors i llançament d'objectes contra la policia. Cap intent d'obrir presons, que seria l'única manera d'impedir la sentència.

La mesura judicial es basa sobretot en l'atestat policial. Els acusats es van negar a declarar i això el jutge ho agafa en la seva contra. Diu la interlocutòria: "Els detinguts no han ofert contraarguments ni manifestacions de descàrrec als arguments expressats pel ministeri públic i l'acusació particular. Ni tan sols han negat la seva participació en els fets que els imputen". Acollir-se a no declarar és un dret emparat per la Constitució i en cap cas suposa una autoinculpació com dona a entendre l'escrit del jutge.

 

 

A Lleida, el jutge també ha enviat un dels detinguts de dimarts a la presó. Se li imputen els delictes de desordres públics, lesions i atemptat contra agents de l'autoritat. 

Pendents de declarar

Aquest patró fixat pel jutge d'instrucció 20 de Barcelona, que és qui ha dictat la presó provisional sense fiança, pot fixar també el guió a seguir per a la resta de detinguts. Dels aldarulls d'aquest dimecres a la nit, els més greus, n'hi ha 38 a tot Catalunya. En total, n'hi ha 14 a Barcelona, 5 a Tarragona, 1 a la Catalunya Central, 3 a Girona, 12 a Lleida, 1 a l'Àrea Metropolitana Sud i dos a Manresa. Estan pendents de declarar davant el jutge. El ritme que segueix la policia és de traslladar-los als jutjats 24 hores després de la detenció. Per tant, fins demà, no sabrem què passa amb els detinguts de dimecres a la nit.

En llibertat amb mesures cautelars

De moment, els jutjats han deixat en llibertat els dos detinguts de la protesta que hi va haver ahir al Centre Cívic d'Horta durant l'acte de Ciutadans. El jutjat d'instrucció 22 de Barcelona, en funcions de guàrdia, ha dictat la llibertat provisional a disposició del jutjat sempre que aquest així ho sol·liciti. La causa està oberta per un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat.

A més, el jutjat d'instrucció 3 de Lleida, en funcions de guàrdia, ha rebut avui els nou detinguts amb relació als diversos aldarulls a la ciutat dimarts passat. Per a vuit d'ells s'ha acordat la llibertat provisional amb mesura cautelar d'ordre d'allunyament de 500 metres de la subdelegació del govern espanyol a Lleida. Se'ls imputen els delictes de desordres públics, danys i atemptat.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: