Lamela volia convèncer Bèlgica que el Govern és corrupte per justificar una extradició exprés

Rate this post

Necessitava un motiu convincent i va creure trobar-lo. La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va marcar la casella de ‘corrupció‘ a l’ordre europea de detenció i entrega del president Carles Puigdemont i els consellers a Brussel·les Toni Comín, Clara PonsatíMeritxell Serret i Lluís Puig per aconseguir la seva extradició exprés.

Així ho publica ElDiario.es, que explica que l’estratègia a seguir per la jutgessa és ben evident: a la Unió Europea, les ordres d’extradició es resolen immediatament si es marca una de les caselles de la llista que conté més de 30 categories. Ara bé. Per desgràcia de Lamela, en aquestes caselles no hi apareix el delicte pel qual demanava l’ordre internacional de detenció: els de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència.

Entre les categories que la jutgessa tenia opció de marcar perquè es retornés Puigdemont i els consellers a Espanya s’hi pot trobar “pertinença a organització delictiva”, “terrorisme”, “explotació sexual dels nens” o “violació”. Però com que cap s’adequava als delictes dels que se’ls acusa, Lamela va optar per acusar el Govern de corrupció i tenir una mínima possibilitat que se’ls extradités immediatament enlloc de deixar la casella en blanc.

La cosa, però, no ha sortit del tot bé. La justícia belga no ha tingut en consideració l’acusació de corrupció al Govern i, a més, tal i com estableix l’acord marc del Tractat de la UE relatiu a l’ordre de detenció europea i als procediments d’entrega als estats-membres, el país que hagi de decidir si s’executa l’euroordre sempre podrà rebutjar-la “quan existeixin raons objectives per suposar que l’ordre detenció europea ha estat dictada amb finalitats de persecució o sanció a una persona per raó de sexe, raça, religió, origen ètnic, nacionalitat, llengua, opinions polítiques o orientació sexual.

 

És important recordar que tots els estats-membres han ratificat aquest acord-marc i, de fet, inclou la signatura del president espanyol, Mariano Rajoy, que va alabar així que les ordres europees d’extradició no incloguin res que tipifiqui els delictes de què Lamela acusa el Govern.

Anar a la font
Marta Escobar Martí

Powered by WPeMatico

Translate »