L’AIReF preveu que el deute públic segueixi per sobre del 90% del PIB fins a 2022

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) veu probable que el nivell de deute públic continuï reduint-se lentament en els propers anys i que arribi a l’entorn del 91% del producte interior brut (PIB) el 2022, d’acord amb el seu últim “Observatori de deute” publicat aquest dimarts. Tanmateix, l’entitat indica que la probabilitat que el deute no es redueixi en els propers quatre anys es calcula propera al 25%.

En xifres, el deute públic es va situar a finals de 2018 en el 97,2% del PIB, el que suposa una reducció de 3,2 punts respecte el màxim registrat el 2014, però gairebé 37 punts per sobre del nivell de referència legal del 60%, recorda l’informe. La contribució del creixement del PIB (efecte denominador) a la reducció de la ràtio d’endeutament ha estat de 14,8 punts des de 2014.

La AIReF ha simulat en aquesta edició de l’observatori l’efecte d’un “xoc macroeconòmic” i demogràfic de caràcter permanent, com l’observat al Japó durant els anys 90, el que es traduiria en un deute creixent a partir de 2035, que superaria el 125% del PIB cap a 2050.

En el cas de “japonització”, la major part de l’increment addicional en el deute s’explicaria pel pitjor comportament de la població en edat de treballar i un mercat laboral menys dinàmic, que generaria menor creixement econòmic i pressions inflacionàries més contingudes, a més d’un deteriorament del saldo de la Seguretat Social i un augment en la càrrega d’interessos.

La AIReF assenyala que la principal debilitat sobre els riscos regionals i locals és en les comunitats autònomes, amb un nivell de deute molt elevat, gairebé dues vegades superior al màxim nivell de referència legal del 13% del PIB.

El risc és molt alt a Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia, on es necessiten més de 100 dies de feina per pagar el deute del govern regional. Al contrari, en les entitats locals l’acumulació de dipòsits a causa de l’existència de saldos estructurals positius ha causat que per primera vegada la ràtio d’endeutament neta de dipòsits bancaris es tornés negativa en l’últim trimestre de 2018. No obstant això, hi ha casos particulars on el deute “encara és molt elevat”, recorda la AIReF.

Ves a la font
Autor: El Nacional / EFE

Blog

16 d’Abril de 2019 – 6:38 pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: