L’advocat general de la UE creu que Junqueras ha de ser reconegut com a eurodiputat

La condició d’immunitat parlamentària per a un eurodiputat depèn només del vot dels ciutadans i no de la jura de la Constitució espanyola. Per tant, el dirigent d’ERC hauria de ser reconegut com eurodiputat. Així ho considera l’advocat general del TJUE, el polonès Maciej Szpunar, que ha emès aquest dimarts les seves conclusions sobre l’abast de la immunitat parlamentària del dirigent d’ERC després que el Tribunal Suprem preguntes al tribunal de Luxemburg sobre la qüestió, a petició de la mateixa defensa de Junqueras.

Cal recordar que les conclusions de l’advocat general són part del procés de resolució del TJUE però en cap cas són definitives. Orienten els magistrats que finalment han de dictar sentència i en un 80% van en la mateixa direcció però podria ser que finalment la sentència anés en una altra direcció. 

La pregunta prejudicial presentada pel Suprem abordava diversos àmbits

  • En primer lloc, si la immunitat parlamentària de la Unió Europea per a “un acusat de delictes greus en situació de presó provisional anteriors a l’inici del procés electoral” comença abans que comencin les sessions parlamentàries o no. En la pregunta recorda que Junqueras no va rebre el permís penitenciari per recollir les credencials i jurar la Constitució. 
  • En segon lloc, si la primera és afirmativa el Suprem pregunta si, com que la Junta Electoral Central (JEC) hauria comunicat al Parlament Europeu que aquella persona privada de presó preventiva “no ha adquirit la condició d’eurodiputat” es mantindria la “interpretació extensiva” de l’inici de la immunitat des del període de sessions?
  • Per acabar, si el TJUE respon també afirmativament a la segona pregunta, el Suprem pregunta si es veuria obligat aleshores a “aixecar la situació de presó en termes absoluts, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i els desplaçaments al Parlament Europeu” o si s’haurien de “ponderar” els drets i els interessos de la justícia espanyola i la immunitat que ostentaria el president d’ERC. Però aquest és només un indicador en un procés en què l’advocat Andreu Van den Eynde es troba sol davant un seguit de parts que al·leguen el contrari. En la primera vista, tant la Comissió Europea, com el Parlament Europeu com la Fiscalia espanyola van argumentar que Junqueras no compta amb immunitat parlamentària perquè no va jurar la Constitució espanyola i tampoc va assitir al primer ple del Parlament Europeu a Estrasburg, que marca l’inici de la legislatura. Tot i això, Junqueras no va poder fer-ho perquè va ser el mateix Suprem qui va impedir-li sortir de la presó per fer-ho.

Junqueras demana al Suprem que suspengui la sentència fins que Luxemburg es pronunciï sobre la seva immunitat

Aquesta no és l’única via que Oriol Junqueras ha obert davant la justícia europea per aconseguir la immunitat parlamentària que defensa tenir després d’haver estat escollit eurodiputat en les eleccions europees del maig. Fa una setmana va presentar un recurs davant el Tribunal General de la Unió Europea en què demana que es declari nul·la la decisió de l’actual president de l’Eurocambra, David María Sassoli, de no protegir la seva immunitat parlamentària. Quan l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, va demanar a Sassoli per carta que reconegués la immunitat del dirigent empresonat, aquest va respondre que “no estava en condicions” de fer-ho, cosa que des de la defensa de Junqueras es considera un incompliment del reglament del Parlament Europeu que permet actuar d’urgència en casos en què un diputat està empresonat o privat de llibertat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: