La xenofòbia i el nacionalisme d’Orbán arrasen a Hongria

Rate this post

Males notícies per a la Unió Europea. El governant partit Fidesz, del polèmic primer ministre, el conservador nacionalista i euròfob Viktor Orbán, va aconseguir aquest diumenge una victòria devastadora en les eleccions generals d’Hongria, amb el 48,9%, segons el 95% dels vots escrutats.

Segons l’Oficina Nacional Electoral d’Hongria l’ultradretà partit Jobbik, liderat per Gábor Vona, va assolir el 20%, i la coalició d’esquerres, formada pels socialdemòcrates i “Diàleg” que va donar suport a Gergely Karácsony amb un 12%. Amb aquestes dades, el Fidesz no només aconsegueix quatre punts percentuals més que l’any 2014 sinó que podria aconseguir la majoria de dos terços en el Parlament, amb 133 escons.

El Jobbik, per la seva part, obtindria 27 escons, la coalició esquerrana 20, la Coalició Democràtica 9, mentre que els ecologistes del LMP en tindrien 7. Orbán va confirmar davant dels seus seguidors en Budapest el seu triomf electoral, el tercer consecutiu després de 2010 i 2014, i va dir que el resultat és una “gran victòria per a Hongria, que ara podrà seguir al seu camí iniciat, per poder defensar el país”.

“Guanyem”, va començar el seu discurs el primer ministre i va agrair el suport i la fidelitat” dels votants i militants del Fidesz. “La [alta] participació posa entre cometes tots els dubtes”, va emfatitzar el primer ministre, en al·lusió a l’estimat 70% dels ciutadans amb dret de vot que van acudir aquest diumenge a les urnes, molt més que el vaticinat pels experts.

L’analista de l’Institut Political Capital, Róbert László, va dir a la televisió privada RTL Klub que el resultat es deu entre altres coses que “el Fidesz va poder mobilitzar els votants a les localitats més petites”.

Anar a la font
Albert Acín

Powered by WPeMatico

Translate »