La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística aprova una moció per la llibertat dels presos polítics catalans

Rate this post

Durant dos dies, València ha estat la capital de la diversitat lingüística europea. Així mateix ho definia la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (European Language Equality Network, ELEN), l’entitat que hi ha celebrat la seva Assemblea General.

ELEN és el principal ens europeu pel que fa a la protecció i promoció de les llengües minoritzades, i aplega més de cent cinquanta organitzacions que representen quaranta-cinc llengües de vint-i-tres estats. En aquesta Assemblea, celebrada els dies 10 i 11 de novembre, s’hi ha parlat, entre d’altres qüestions, de drets lingüístics i legislació, amb atenció sobre el vint-i-cinquè aniversari de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, o dels efectes del Brexit en les llengües celtes. Perquè ‘on trobaven un espai més adient per a reivindicar-se era en la legislació europea’, i ara, si aquesta empara desapareix, quedaran en una perillosa intempèrie. Qui ens ho explica és Ferran Suay, que és el president d’ELEN, psicobiòleg i membre d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), una de les entitats que formen aquesta xarxa europea.

Suay també destaca dues qüestions importants concretades en aquesta trobada: la incorporació a ELEN de la Universitat de València (UVEG), anunciada per la seva vice-rectora, Vicenta Mestre, i la declaració formal sobre la situació a Catalunya:  ‘som una organització centrada en objectius de caràcter lingüístic i cultural i, per tant, no prenem cap posició en favor o en contra de la independència de Catalunya’, relata, ‘però sí que ens hem posicionat, i ho hem fet inequívocament, al costat dels valors democràtics i del respecte escrupolós dels drets fonamentals, i en contra de la repressió exercida contra ciutadans indefensos, així com de qualsevol via que permeta d’empresonar persones a causa de la seua ideologia i els seus principis’. Al capdavall, apunta, ‘sense aquest respecte, sense mantenir l’adhesió als autèntics valors democràtics, la cohesió europea és senzillament una entelèquia, i la Unió Europea seria inviable’.

Durant la seva primera intervenció a la trobada, Ferran Suay ja va fer públic esment a la situació dels presos polítics catalans i en va reclamar l’alliberament, tot recordant que algunes de les persones empresonades són membres d’ELEN (Òmnium Cultural, que té empresonat el president, Jordi Cuixart, ho és) o hi han col·laborat des del Parlament Europeu, i  va expressar la ‘profunda preocupació per la involució democràtica que viu l’estat espanyol’.

A més d’aquesta resolució formal sobre la situació catalana, aprovada a proposta d’ACPV i per unanimitat, l’Assemblea d’ELEN també en va aprovar una altra, igualment per unanimitat, presentada per la Plataforma per la Llengua, a favor del sistema educatiu d’immersió lingüística i la democràcia a Catalunya, instant la Unió Europea a ‘ser garant dels drets civils, polítics i lingüístics, així com de la democràcia’, i demanant a l’estat espanyol ‘de complir les obligacions dels tractats de la Unió Europea’.

Pel que fa a la incorporació de la Universitat de València, Suay ens destaca també la importància del fet: ‘un dels objectius que tenim de fa temps és la creació d’una xarxa acadèmica que es concentre en l’estudi de la situació de les llengües minoritzades. Estem molt contents que la primera universitat que s’hi incorpora en siga una d’important, la de València’. En la mateixa Assemblea es van incorporar també a ELEN la Fundació Punt Cat, el Babel Film Festival i Comitadu pro su Sardu Ufitziale (Sardenya) i  Afûk (Frísia).

ELEN té estatus consultiu a l’ONU i a diverses institucions europees.

Acte d’incorporació de la Universitat de València a la xarxa ELEN, amb Ferran Suay, president d’ELEN, Joan Francesc Mira, president d’ACPV, Vicenta Mestre, vice-rectora de la UV, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística.
(Fotografia: Prats i Camps)

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »