La vacuna de Johnson & Johnson causa controvèrsia entre els catòlics

S’han posat moltes esperances en la vacuna de Johnson & Johnson. Amb ella s’aconsegueix la immunitat amb una sola dosi, un avenç important a l’hora d’escurçar els terminis d’una pandèmia que s’està allargant massa. Principalment per a la salut de les persones i per a l’economia dels diferents països. Seria la quarta en arribar a Espanya i com la d’AstraZeneca, utilitza un adenovirus modificat per provocar la resposta del sistema immunològic. Es calcula que la seva efectivitat està en el 66,9 %.

Però ara sembla que ha sorgit una certa controvèrsia amb aquesta vacuna als Estats Units. Uns dies després que l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) d’aquest país va atorgar una autorització d’ús d’emergència a aquesta vacuna, l’Arxidiòcesi Catòlica Romana de Nueva Orleans va instar als seus feligresos a evitar-la, qualificant-la de “moralment compromesa” perquè va ser desenvolupada i provada utilitzant cèl·lules derivades de teixit fetal avortat, segons han informat els mitjans d’aquest país.

VacunaciónEls representants de l’Església catòlica de Nova Orleans estan en contra de la nova vacuna de Johnson & Johnson

La qüestió és que el mateix Vaticà, el mes de desembre passat, la va qualificar de “moralment acceptable”, fins i tot tenint coneixement que les investigacions s’havien dut a terme amb cèl·lules derivades dels fetus i no cèl·lules mare. “Les cèl·lules mare són cèl·lules que poden desenvolupar-se i convertir-se en tipus diferents de cèl·lules o teixits”, asseguren els experts.

El primer tipus de cèl·lules mare que es va trobar van ser les embrionàries, però els científics després van descobrir com convertir altres cèl·lules en cèl·lules mare (anomenades iPS o cèl·lules mare pluripotents induïdes), i per això van deixar d’utilitzar-se embrions i així es van evitar polèmiques ètiques.

Tanmateix, algunes vacunes sí que es desenvolupen amb cèl·lules que provenen de fetus, encara que aquestes cèl·lules no es classifiquen com a cèl·lules mare. Es coneixen com a línies cel·lulars, que poden dividir-se indefinidament en el laboratori. Johnson & Johnson ha assegurat en un comunicat publicat dimarts que la fórmula de la vacuna per si mateixa no inclou teixit fetal. Llavors, què fa que la seva vacuna Covid-19 sigui molt més controvertida que les de Pfizer i Moderna?

Flascons de vacunesEl Vaticà, tanmateix, va donar el seu vistiplau a la vacuna de Johnson & Johnson

Les cèl·lules particulars que s’han utilitzat per desenvolupar la vacuna de Johnson & Johnson es denominen cèl·lules PerC6. Aquestes són cèl·lules de la retina que provenen d’un fetus avortat i van ser tractades al laboratori per permetre’ls reproduir-se en entorns de laboratori. La raó és que per dur a terme aquest procés s’han d’utilitzar cèl·lules humanes, perquè són les úniques que contenen els sucres correctes per agregar les proteïnes.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: