La Universitat de l’ONU se’n va de Barcelona per desacords amb Espanya

Rate this post

L’Institut de la Universitat de les Nacions Unides per a la Globalització, la Cultura i la Mobilitat (UNU-GCM), que té la seva seu a Barcelona, deixarà Espanya a finals de 2018, davant la falta d’un acord per garantir la seva continuïtat, segons consta en els acords del Consell de Ministres aprovats aquest divendres.

La presència de la Universitat a Barcelona es basa en sengles acords de 2010 sobre el seu règim jurídic i sobre la seva activitat i les contribucions econòmiques assumides per Espanya, en concret pel llavors Ministeri d’Afers exteriors i de Cooperació, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Segons l’Executiu, en els últims mesos s’ha desenvolupat una negociació per renovar els acords per al període 2019-2021, garantir la sostenibilitat a llarg termini d’UNU-GCM i augmentar la seva visibilitat i eficàcia.

En aquest procés “s’ha posat de manifest que no és possible incrementar la contribució aportada per Espanya” ni tampoc “dur a terme la reconfiguració de l’Institut”.

En una carta del passat 7 d’agost, el rector de l’ONU va notificar formalment “la voluntat d’aquest organisme d’abandonar el territori espanyol a cap d’any.

Segons fonts d’Exteriors, la cosa que s’estava negociant era la renovació de l’addenda als acords per al període 2019-2021, per, entre altres coses, concretar les noves aportacions econòmiques, el programa de treball i les orientacions estratègiques de l’UNU-GCM.

La posició espanyola va ser consensuada en les negociacions per a la renovació de l’addenda entre les quatre Administracions que financen l’UNU-GCM: Exteriors, Universitats, Generalitat i Ajuntament de Barcelona.

Els acords en els quals es basava la instal·lació d’aquest institut a Espanya van requerir per a la seva signatura l’autorització de les Corts Generals, per la qual cosa la seva denúncia, per permetre la seva fi, ha de ser autoritzada pel Consell de Ministres i remesa a les Corts Generals per a la concessió de la seva autorització prèvia.

Així, aquest divendres, el Consell de Ministres ha autoritzat la denúncia dels dos acords i els ha remès a les Corts per a la seva tramitació per procediment d’urgència. Una vegada obtinguda, serà possible comunicar a la UNU el compliment dels procediments interns requerits per a la seva terminació.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »