La teva depressió podria estar causada per la falta de vitamina D

La vitamina D és un nutrient essencial per al nostre organisme que, entre altres coses, ajuda a mantenir els ossos sans i forts, incrementa la renovació cel·lular i millora la funció immunològica. El nostre organisme absorbeix la vitamina D principalment a través de l’exposició al sol, encara que els suplements dietètics i certs aliments també poden ser una font d’aquest nutrient.

Es produeix un dèficit de vitamina D quan el nostre cos no absorbeix els nivells recomanats. Els casos més greus poden provocar malformació als ossos fragilitat i pèrdua de densitat. A més, també pot provocar artrosi, cardiopaties, raquitisme en nens i afavorir l’aparició de determinats tipus de càncer.

Existeix també un vincle entre la deficiència de vitamina D i les persones amb un índex de massa corporal (IMC) de 30 o més. Les persones obeses poden necessitar absorbir més vitamina D que les persones de pes adequat per assolir els nivells de nutrients recomanats.

ObesitatLes persones que pateixen d’obesitat tenen més dificultats per aconseguir la quantitat necessària de vitamina D

Així mateix, determinats estudis han demostrat un vincle entre la deficiència de vitamina D i la depressió. Per exemple, aquesta metaanàlisi duta a terme per experts de la Universitat de Cambridge va acabar que un percentatge considerable de les persones amb depressió també tenien nivells baixos de vitamina D. El mateix estudi va demostrar que, estadísticament, les persones amb nivells baixos de vitamina D tenien un risc molt més gran de depressió.

Els investigadors creuen que a causa que la vitamina D és important per a una funció cerebral saludable, els nivells insuficients d’aquest nutrient poden influir en la depressió i altres malalties mentals. De fet, s’han trobat receptors de vitamina D en les mateixes àrees del cervell associades amb la depressió. Per aquesta raó, en el cas d’una persona que pateixi depressió de forma recurrent, hauria d’acudir|anar a un especialista per comprovar els nivells d’aquesta vitamina en el seu organisme. Quant a la prevenció, l’escassa exposició al sol i l’estil de vida poc saludable poden contribuir a nivells baixos de vitamina D.

La quantitat d’exposició al sol que es necessita depèn del clima, l’hora del dia i l’època de l’any. Les persones amb pell més clara tendeixen a absorbir la vitamina D més ràpidament. S’aconsella un interval d’entre 15 minuts i 3 hores d’exposició al sol diaris per obtenir suficient vitamina D, en funció de la quantitat de llum disponible segons el lloc on es visqui. Cal tenir també en compte que les persones que tenen la pell més fosca tenen més quantitats de melanina, un pigment natural que li dona color a la pell. La melanina redueix la producció de vitamina D a la pell.

Dona al solL’exposició diària al sol és de gran utilitat per comptar amb la dosi necessària de vitamina D

Quant a la dieta, són pocs els aliments rics en vitamina D: el salmó, el verat i altres peixos grassos, els olis de fetge de peix, els greixos animals i els aliments enriquits amb aquesta vitamina, com alguns tipus de llet o cereals.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: