La resolució per l’autodeterminació de JxCat, ERC i la CUP es votarà en el pròxim ple

La resolució conjunta de l’independentisme com a resposta a la sentència de l’1-O es votarà en el ple de la setmana que ve, després que la mesa hagi admès a tràmit la iniciativa aquest dimarts. La iniciativa no està exempta de polèmica després que el passat 5 de novembre el Tribunal Constitucional (TC) en suspengués el punt 11, que fa referència a la defensa del dret d’autodeterminació i la reprovació de la monarquia. Així, aquest fragment del text parlamentari queda suspès per ordre de l’alt tribunal als tràmits, i fonts del PSC entenen que el que es debatrà serà la resta de la resolució. Amb tot, caldrà veure si des de l’independentisme s’intentarà poder tractar aquests dos temes evitant d’alguna manera el veto judicial: fonts de JxCat mantenen que el text pot ser esmenat o transaccionat fins a l’últim moment, la qual cosa obre la porta a modificar el redactat de la iniciativa i recuperar així l’essència dels punts suspesos.

Tant el president del Parlament, Roger Torrent, com la cambra catalana ja han estat advertits pel TC de la suspensió mitjançant un incident d’execució. La setmana passada, el Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) ho va publicar. Concretament, l’apartat suspès és el que resa que el Parlament “reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”. Torrent va insistir a finals d’octubre que assumiria totes les “consequències” derivades de la votació de la iniciativa. 

En declaracions després de la reunió de la junta de portaveus, el diputat del PP Santi Rodríguez ha deixat clar que la part suspesa de la proposta de resolució conjunta està suspesa i “no es podrà votar al ple”. En aquest sentit, ha assegurat clar que els populars estaran “alerta” davant les possibles “esmenes i transaccions” que “intentessin esquivar” el “manament” del TC. Rodríguez, de fet, ha explicat que s’ha demanat que les possibles modificacions del text passin necessàriament per la mesa per valorar-ne el contingut.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: