La Reserva Federal dels EUA baixa els tipus fins a gairebé zero pel coronavirus

La Reserva Federal (Fed) dels EUA va decidir aquest diumenge retallar un punt els tipus d'interès de referència per a deixar-los en la forquilla d'entre el 0% i el 0,25%, per tal d'impulsar l'activitat econòmica i combatre els efectes perjudicials de l'expansió de l' coronavirus en l'economia mundial.

"Els efectes de l'coronavirus pesaran en l'activitat econòmica a curt termini i plantejaran riscos per al panorama econòmic. A la llum d'aquests desenvolupaments, la Fed ha decidit reduir el rang per als tipus d'interès a l'0 i 1/4 per cent", és a dir 0,25%, va dir la institució en un comunicat.

És la segona vegada que el banc central retalla els tipus d'interès en menys de dues setmanes, ja que el 3 de març va anunciar per sorpresa retallades dels tipus d'interès en mig punt per deixar-los entre l'1 i el 1,25%.

En teoria, la Fed no tenia previst anunciar canvis en els tipus d'interès fins a la seva reunió de l'17 i 18 de març.

La retallada d'aquest diumenge i el de el 3 de març són les primeres decisions d'emergència d'aquesta magnitud en política monetària als Estats Units des de la crisi financera de 2008-09.

Trump, "molt feliç"

Tot just uns minuts després de l'anunci, el president dels Estats Units, Donald Trump , ha dit estar "molt feliç" amb la decisió de la Fed i es va mostrar optimista sobre una bona reacció en els mercats borsaris, que van experimentar dures pèrdues en els últims dies.

"Estic molt feliç, ho he de dir, estic molt feliç. Crec que la gent dels mercats ha d'estar encantada. Som el país de l'món més fort financerament i en altres coses també", va manifestar el mandatari en una roda de premsa a la Casa Blanca.

Segons va explicar la Fed en la seva nota, els nous tipus d'interès d'entre el 0% i el 0,25% es mantindran fins a "estar segurs que l'economia ha resistit els recents esdeveniments i està en camí d'assolir els seus objectius de màxima ocupació i estabilitat de preus ".

700.000 milions en bons

A més, el banc central va anunciar que comprarà 700.000 milions de dòlars en bons i altres productes financers.

"La Reserva Federal està preparada per a usar totes les seves eines per donar suport al flux de crèdit a les llars i les empreses", va remarcar la institució en la seva nota.

El president de la Fed, Jerome Powell, tenia previst donar més detalls en una roda de premsa a les 18.00 hora local (23.00 GMT).

Aquest mateix dissabte, Trump va amenaçar de destituir Powell, a què ell mateix havia nomenat, pel fet que estava descontent amb les polítiques monetàries que havia adoptat fins aleshores.

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: