La raó per la qual augmentes de pes amb l’edat i com pots evitar-ho

A mesura que es compleixen anys, és molt comú anar guanyant a poc a poc una mica de pes que es va acumulant i del qual és complicat desprendre's. Fins i tot, encara que se segueixin els mateixos hàbits i no hi hagi un increment en la ingesta, ni es faci més o menys exercici.

Alguns estudis han analitzat el paper del metabolisme, per comprovar si s'alenteix amb l'edat, així com el que intervenen altres processos biològics com la menopausa. Ara, una nova investigació del prestigiós Institut Karolinska de Suècia ha aportat una nova teoria que explica a què es deu aquest augment del pes corporal: el recanvi de greixos en el teixit adipós disminueix durant l'envelliment i facilita l'augment de pes encara que es mengi la mateixa quantitat de menjar que quan s'era més jove.

Panxa

La investigació

L'estudi ha aparegut a la revista Nature Medicine i per dur-lo a terme, els experts de l'Institut van analitzar les cèl·lules grasses de 54 homes i dones durant una mitjana de 13 anys. En el transcurs d'aquell temps, tots els participants van experimentar disminucions al recanvi de lípids en el teixit adipós, o el que és el mateix, en la velocitat a què s'eliminen i emmagatzemen els greixos a les cèl·lules adiposes.

Els que no es van engreixar durant aquest procés va ser perquè van ingerir menys calories, mentre que els que van continuar amb la seva dieta habitual de tota la vida van augmentar de pes en una mitjana del 20 per cent.

Segons els experts, els resultats indiquen per primera vegada que els processos en el nostre teixit gras regulen els canvis en el pes corporal durant l'envelliment, independentment que altres factors com la ingesta o l'exercici físic siguin els mateixos, la qual cosa pot obrir noves vies per tractar l'obesitat.

Quant a evitar que aquest augment de pes es consolidi i continuï creixent durant l'envelliment, la solució és restringir el nombre de calories, substituir els aliments amb hidrats de carboni simples (sucres), processats i greixos saturats per un altre tipus d'alimentació més saludable i fer més exercici perquè s'acceleri el recanvi de lípids en el teixit adipós. Fins i tot en aquelles persones que se sotmeten a alguna operació o se'ls practica una cirurgia bariàtrica, poden obtenir millors resultats si el combinen amb una activitat física més important.

Exercici

En aquesta investigació han participat un gran nombre d'institucions sueques, com el Consell d'Investigació de Suècia o la Fundació Sueca per a la Diabetis,la qual cosa posa de manifest la importància que atorguen les institucions públiques d'aquest país a la lluita contra l'obesitat. Segons els investigadors, "l'obesitat i les malalties relacionades s'han convertit en un problema global i comprendre la dinàmica dels lípids i la raó per la qual es regula la quantitat de massa grassa en les persones mai ha estat tan rellevant com ara".

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: