La pujada dels impostos de clavegueram i residus dilueix la rebaixa de l’aigua

El ple del Consell Metropolità ha aprovat aquest dimarts el descens del 4,95% en la tarifa de l'aigua potable que entrarà en vigor l'1 de gener de 2020, i que preveu beneficiar a 2,8 milions d'usuaris de 23 municipis gestionats per Aigües de Barcelona. Entre els punts acordats però també hi ha l'augment del 5% de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus. L'AMB ha justificat l'augment al·legant l'increment del 14% del canon de disposició final de l'Agència de Residus de Catalunya, que augmenta els costos de tractar els residus no recollits selectivament. 

Ara bé, paral·lelament a aquestes rebaixes i augments, l'Ajuntament de Barcelona, que encapçala Ada Colau, ha decidit apujar els impostos del clavegueram. Divendres passat, el govern municipal va tirar endavant un increment del 85% la taxa del clavegueram –reflectida al rebut de l'aigua– passant dels 0,1529€/m3 a 0,2810€/m3. El consistori ho justifica amb el fet d'augmentar el grau de cobertura dels costos del servei, passant del 33% al 75%.

El toc d'atenció d'un òrgan de govern 

La baixada de la tarifa de l'aigua de l'AMB va rebre però, just abans de la seva aprovació, un toc d'atenció per part d'un òrgan del govern de la Generalitat. La Comissió de Preus de Catalunya, un òrgan col·legiat adscrit a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, va considerar "desfavorable" la baixada del preu de l'aigua per falta de competències. L'òrgan assegurava que la mesura impulsada per l'AMB, i que s'aplicarà a tots els municipis metropolitans a partir del 2020 –concretament 23–, implica un conflicte de competències amb la Generalitat. Tal com detalla l'informe de la Comissió de Preus, consultat per Europa Press, s'acull a consideracions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que al·lega que el servei que es presenta mitjançant el conjunt d'instal·lacions i infraestructures que s'integren a la xarxa d'abastament del Ter-Llobregat és un servei de competència de la Generalitat.

També al·ludia a una consideració de l'ACA que defensa que les tarifes aplicables al servei d'abastament en alta, fins i tot fora de l'àmbit territorial servit per les instal·lacions de la xarxa Ter-Llobregat, les ha d'aprovar el Consell d'Administració de l'esmentada agència.

Malgrat tot, el Consell Metropolità va aprovar la mesura, promoguda pel vicepresident i responsable d'Ecologia, Eloi Badia. Ara però, amb la pujada dels impostos del clavegueram i dels residus, caldrà veure la rebaixa "real" a la factura de l'aigua dels barcelonins. 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: