La principals causes del dolor d’estómac agut que apareix i desapareix

El mal d'estómac agut és relativament habitual al llarg de la vida d'una persona i pot deure's a diferents causes. No sol ser signe d'un problema mèdic greu, però sí molest, altera la qualitat de vida de les persones que el pateixen i en ocasions sí que pot ser origen d'altres complicacions.

De vegades és difícil decidir quan anar al metge i quan esperar, per la qual cosa és important fer atenció a qualsevol símptoma addicional. En principi si el dolor és molt agut, persisteix en el temps, es presenta amb diarrees fortes o símptomes de deshidratació, cal anar a un centre mèdic perquè realitzin un diagnòstic correcte i puguin prescriure el tractament adequat.

Dolor estómago (1)

Les següents són les principals causes dels dolors intermitents d'estómac.

Gasos

Els gasos i la distensió abdominal són problemes molt freqüents, gens greus, però molt molestos. Tendeixen a ser cíclics i en ocasions causen un dolor molt sever intermitent que pot arribar a durar diversos minuts. Poden estar produïts per indigestions, virus estomacals, la síndrome de l'intestí irritable, intoleràncies alimentàries no detectades (com la lactosa) o un sobrecreixement bacterià a l'intestí prim. A cada causa se li ha d'aplicar un tractament, però per pal·liar de manera ràpida les molèsties existeixen fàrmacs que ajuden a reduir-los.

Virus estomacals

Els virus estomacals, com el rotavirus, causen rampes intenses que poden aparèixer i desaparèixer. Generalment precedeixen els vòmits i poden arribar a durar uns dies. Algunes persones també desenvolupen febre o dolors musculars. Els virus estomacals generalment desapareixen en un període de temps d'entre tres i set dies sense tractament mèdic. Durant aquell temps, és important beure molta aigua. I si els símptomes s'intensifiquen o la persona presenta una deshidratació, cal anar al metge.

Càlculs biliars

Són uns dipòsits sòlids que s'acumulen a la vesícula biliar, un òrgan amb forma de pera ubicada sota el fetge al qual s'emmagatzema la bilis. Els càlculs poden bloquejar els conductes de la vesícula biliar, el que dificulta la digestió i causa un dolor molt intens, intermitent, i que es produeix especialment després de menjar. En ocasions, desapareixen sols, però poden complicar-se i bloquejar els conductes biliars, el que afecta a la funció hepàtica i pot resultar un problema greu de salut. Si una persona experimenta vòmits, excrements pàl·lids o febre juntament amb un dolor agut a l'estómac, ha anar al metge.

Trastorns digestius

Si després de menjar, s'experimenta de forma habitual un dolor a l'estómac, pot ser subjacent un trastorn digestiu com la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa, alguna intolerància alimentària o la malaltia celíaca. És important, quan es presenten aquests símptomes, mantenir un registre d'aliments per trobar què produeix aquesta sèrie de símptomes.

Dolor dona

Úlceres

Una úlcera és una nafra al revestiment de l'estómac o l'intestí. Les causes poden ser l'ús a llarg termini de medicaments antiinflamatoris no esteroideos (com l'ibuprofèn), una infecció per Helicobacter pylori o creixements no cancerígens de les cèl·lules estomacals. Les persones que les pateixen, experimenten una sensació de dolor molt aguda i ardent a l'estómac, que pot traslladar-se cap al pit i cap a la boca o el coll, causant acidesa estomacal o indigestió. Els símptomes generalment empitjoren després d'un àpat copiós o amb aliments molt àcids. És necessari anar al metge per dur a terme un tractament adequat.

Quistos ovàrics

Les dones poden generar quistos als ovaris després de l'ovulació que els causen dolors intermitents a la zona abdominal. Molts desapareixen uns mesos després, però en altres ocasions poden empitjorar i necessiten ser extrets perquè causen hemorràgies i un altre tipus de complicacions.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: