La premsa franquista denuncia el “gangsterisme” de l’exili republicà

Tal dia com avui de l’any 1940, fa 80 anys, la premsa captiva del règim franquista denunciava que l’exili republicà a Mèxic (que  havia escapat de l’amenaça de l’ocupació nazi de França) “se està aposentando con todo desahogo”. Aquella operació mediàtica, i que La Vanguardia Española (edició del 02/06/1940) titulava en portada “El vandalismo transhumante de los rojos españoles irrumpe en México”, estava enquadrada en la famosa campanya de “l’or de Moscou”, i afirmava que “la patulea asesina que huyó con el botín salpicado de sangre (…) es el gangsterismo disfranzado de partido político que practicaron el Frente Popular y sus secuaces (referit al Front d’Esquerres català)”.

En aquella mateixa peça, no tan sols es llançava una seriosa amenaça al govern mexicà “el gobierno mexicano sabe que es tesoro fabuloso no es de los rojos (…) el tesoro robado por los rojos debe volver a España”, sinó que, fins i tot, s’instigava el poble mexicà a rebel·lar-se contra el seu poder legítim per satisfer les demandes del règim franquista: “El pueblo mexicano, que es noble e hidalgo, ha de ayudarnos -saltando incluso sobre la tirania del general Cárdenas y de sus secuaces– (…) a rescatar lo que nos arrebató el marxismo criminal y el republicanismo depredador”. Lázaro Cárdenas del Río era president electe de Mèxic des de 1934.

Una part important d’aquell col·lectiu republicà -que el règim franquista acusava de gangsterisme- estava format per l’exili republicà català. Molts dels exiliats republicans catalans que van ser acollits a Mèxic havien invertit els seus últims recursos econòmics en l’adquisició dels passatges que els havien portat a Amèrica. Mentre tant, des del mes d’agost de l’any anterior, el Tribunal de Responsabilidades Políticas de Barcelona, dirigit pel coronel Jorge A. Villamide Salinero, estava totalment lliurat a la confiscació dels béns mobles (dipòsits bancaris, joies, automòbils) i immobles (cases, finques) dels exiliats republicans catalans; i a la seva adjudicació a elements “afectos al régimen”.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: