La petició de Broncano sobre la independència… de la Vall d’Aran

Rate this post

Una Catalunya independent dins una Catalunya independent? A la Vall d’Aran fa temps que moltes veus i institucions esgrimeixen una identitat diferenciada encapçalada per la llengua occitana-aranesa. Fins i tot els tres partits amb representació al ple del Conselh Generau d’Aran van aprovar una declaració institucional que demanava buscar un reconeixement constitucional que permeti noves fites pel seu estatut singular d’autogovern. 

aymar navarro

@aymar_navarro

Aquest dimarts, un dels aranesos més reconeguts arreu del món en els darrers anys ha visitat el plató-teatre del programa La resistencia de David Broncano. Aymar Navarro, un dels màxims exponents del freeride o esquí fora pistes, va xerrar amb l’humorista sobre les seves proeses en muntanyes, coves i paratges impressionants, baixant amb els seus esquís per llocs que posen la pell de gallina.

aymar navarro2

Movistar+

Un Broncano que va demostrar que tenia sana enveja per l’activitat de Navarro i que va confessar que sovint ha anat a Baqueira-Beret. De les seves escapades a l’estació d’esquí el presentador s’ha endut algunes paraules o expressions en aranès. Tot i que no acabava de estar fi en la precisió, especialment amb la pronunciació de la lletra “u”:

El freerider i Broncano, després de parlar de la llengua, van parlar de la identitat i del sentiment nacionalista: “Si no me equivoco, cuando ha habido movidas de que Catalunya se quería ir, el Valle de Arán dijo: ‘pues nosotros no!’, porque ellos a su vez, se querían independizar de Catalunya. Las muñecas rusas del independentismo: ‘¡si vosotros os vais, nosotros nos vamos de vosotros!’“…

broncano2

Movistar+

¡Con dos huevos!… O nos juntamos con vosotros“, exclama cofoi el convidat, provocant els aplaudiments del públic de plató i la rialla de Broncano. Aquest, però, va més enllà i expressa amb ironia que “a mí me gusta pensar que dentro de la Vall d’Aran hay algún pueblo que también se quiere independizar de la Vall d’Aran“… Navarro no triga ni un segon en dir convençut: “Les, mi pueblo. ¡Fuera! Somos independientes“. Pots veure el moment clicant a la foto a partit del minut 2’10”:

Veurem què passa amb la independència… Amb la catalana o la de la Vall d’Aran.

Anar a la font
Darío Porras

Powered by WPeMatico

Translate »