La música de Bach s’endinsa en el metro de Barcelona

La música del compositor alemany Johan Sebastian Bach s'endinsa a l'estació de Diagonal del metro de Barcelona del 13 al 15 de juliol en el marc del Bach Underground. Amb l'objectiu d'apropar la música clàssica als usuaris del transport públic, diferents músics oferiran durant tres dies sis hores de concert, en les quals interpretaran originals aproximacions a les peces musicals del compositor barroc, tot un referent de la música clàssica, amb propostes eclèctiques i atrevides. Les actuacions al metro són una prèvia per al Bachcelona 2019, que enguany celebra la setena edició del 16 al 21 de juliol i que tindrà com a fil conductor el diàleg entre Bach i el compositor britànic Georg Friedrich Händel. 

Hi haurà dues hores de concert al vestíbul de l'estació de Diagonal cadascun dels tres dies: el dissabte d'11 a 13 hores, el diumenge de 18 a 20 hores i el dilluns de 10 a 12 hores. Un dels músics que ha participat en el primer dels tres concerts, el violoncel·lista Matthias Weinmann, ha celebrat que Barcelona se sumi a altres ciutats del món i que porti la música de Bach al metro. 

"Esperem que alguna persona s'aturi i es quedi aquí a sentir una mica la música clàssica, especialment de Bach", ha dit Weinmann, que ha defensat la necessitat que la ciutadania senti música clàssica a diferents llocs perquè "entengui que està viva". 

El també violoncel·lista Paul Stouthamer ha reivindicat Bach com a "una enorme part de la cultura europea". "Estem encantats de fer-ho", ha dit Stouthamer sobre el fet de portar la música del compositor alemany al metro de Barcelona. Amb tot, Stouthamer ha criticat les restriccions que hi ha a la ciutat perquè els músics puguin tocar al carrer i ha apostat per "legalitzar" aquesta activitat. 

El diàleg entre Händel i Bach, el fil conductor del Bachcelona 2019

El diàleg entre Händel i Bach, que serà el fil conductor de l'edició d'enguany del Bachcelona, es plasmarà sobretot en el concert inaugural sobre el mite d'Hèrcules, en el qual es podran escoltar i comparar dues peces musicals sobre un mateix personatge mitològic en un concert inaugural dirigit per Václav Luks al Palau de la Música el 16 de juliol.

En el marc del festival, també s'ha organitzat el Flash Bach a la Filmoteca de Catalunya amb cites com els curts de Chomón amb una suite musical en directe improvisada sobre Bach, la projecció del documental d'Ulrich Meyszies 'Händel a Itàlia' i la projecció d'una peça teatral que representa la trobada imaginària entre Bach i Händel escrita pel musicòleg Pau Barz. 

Bach Domèstic tindrà lloc a la Casa Mercat de Sant Caterina amb una cita amb peces de Brahms, Liszt i Busoni, mentre que Gaudint Bach se celebrarà a La Pedrera i al Palau Güell amb els concerts 'Barroc i romanticisme' i 'Soprano, trompeta i orgue al Palau Güell'. 

El Bach de Cambra tindrà lloc al recinte modernista de Sant Pau amb, entre d'altres cites, el concerts amb Shunske Sato, al violí, i la Integral de sonates per a violí i clavecí de Bach amb Petra Müllekans, al violí, i Sabine Bauer, clavicèmbal; el mateix recinte tornarà a acollir la ballada nocturna del Swing Bach. A la categoria reeditant Bach es presentarà la reedició del cèlebre enregistrament de Victoria de los Ángeles amb àries de Mozart, Händel i Bach, entre altres compositors.

La música més contemporània arribarà al certamen amb les estrenes dels alumnes de d'orquestració de l'ESMUC i de Bernat Vivancos, que presentaran les seves composicions a partir de música de Bach amb el Breaking Bach. 

El festival s'acabarà el 21 de juliol amb una gran festa en un nou espai pel festival: la sala Luz de Gas per ballar amb el SamBach. El darrer dia també s'ha organitzat la conferència concert al voltant del tractat que va escriure C.P.E. Bach sobre la tècnica en els instruments de teclat en la cita 'En nom del pare'.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: