La mobilitat a Barcelona cau un 36% respecte al novembre de 2019

L’àrea de Barcelona és conjuntament amb la de Madrid i Elx la que registra més mobilitat de l’Estat al novembre, tot i que encara és un 36% inferior a la de fa un any, segons l’estudi de mobilitat de població de l’INE a partir de les dades dels telèfons mòbils (excloent els de numeració estrangera).

En aquestes àrees, els fluxos d’entrada superaven les 23.000 persones. En la mostra de l’INE, s’ha analitzat la mobilitat de tots els dimecres i diumenges des del 24 de juny a tot l’Estat, dividit en 3.214 àrees i també la mobilitat estacional en dos dies concrets, el 18 de juliol i el 15 d’agost. En aquest darrer, l’estudi conclou que les pernoctacions en zones costaneres, com Castell-Platja d’Aro en el cas de Catalunya, es van reduir un 19,8%.

A l’Estat, el descens de la mobilitat diària i el foment del teletreball i la formació en línia ha fet que dies de les àrees de més població que rebien més població diàriament fa un any (Alcobendas, amb més de 60.000 persones, i la Ciutat Universitària de Madrid, amb 49.000) ho hagin deixat de ser i ara en rebin 24.000 i 20.000, respectivament.

Foment del teletreball

En general, el 19,4% de la població abandonava la seva àrea de residència durant les hores centrals del dia per anar a treballar o estudiar a una altra àrea diferent. Això són quasi 10 punts menys que el novembre del 2019, abans de la pandèmia, quan aquest percentatge era del 29,2%. Des de finals de juny, aquest percentatge de població que abandona la seva àrea de residència ha oscil·lat entre el 18,3% i el 22,2% per a un dia laborable en horari laboral, tot i que la tendència va a la baixa.

Segons l’INE, mentre el novembre del 2019 en algunes àrees el percentatge de població que sortia de la seva àrea residencial superava el 70%, l’11 de novembre de 2020 –fa una setmana- només va superar el 40% en alguns barris de Sant Boi de Llobregat (46,8%) i Barcelona (43%.7%) i a Alcoi (44,7%), al País Valencià.

Mobilitat a l’estiu

Pel que fa a la mobilitat a l’estiu, les zones costaneres i de muntanya a l’Estat van registrar una mobilitat i nombre de pernoctacions un 19,8% inferior el 15 d’agost si es compara a la de fa un any. En el cas de Catalunya, per exemple, aquest descens es va produir en localitats de platja com Castell-Platja d’Aro o Alp a la muntanya. En aquest sentit, en l’anàlisi d’àrees amb més de 10.000 habitants durant aquella data, determinava que els destins més freqüentats per residents a Barcelona i la seva zona d’influència van ser, a més de Platja d’Aro, Palafrugell i Calafell.

Concretament, l’INE va identificar el senyal de mòbil de 7.994 persones a Palafrugell, de 6.343 persones a Calafell, de 6.118 a Alt i altres municipis, a Castell-Platja d’Aro i 5.577 de Begur i altres municipis. D’altra banda, un mes abans –el 18 de juliol- es van detectar 6.681 persones més a Palafrugell, 6.008 a Calafell, 4.632 a Platja d’Aro, 4.266 a Begur i altres municipis i 3.999 a Alp i altres municipis. Per contra, les àrees urbanes es van buidar i per exemple al barri de Canyelles i a Sant Boi de Llobregat comptaven amb menys d’un 15% de la població habitual.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: