La Mille Miglia, una cita amb la història

Rate this post

Ara fa 91 anys uns grups d’amics benestants de Brescia (Itàlia) van decidir crear una competició de resistència que havia d’esdevenir infernal per les màquines del seu temps: era l’any 1927 i van idear un recorregut d’uns 1.600 quilòmetres -mil milles- per carretera oberta.

El recorregut era més o menys senzill: calia sortir de Brescia, arribar fins a Roma i tornar a Brescia en el menor temps possible. La primera edició de 1927 va comptar amb 77 participants, dels quals tan sols 55 van acabar la prova.

Un Alfa Romeo 8c durant les primeres edicions de la cursa

El fet de circular contrarellotge per carreteres obertes amb trànsit convencional era un perill i una temeritat des dels seus inicis, i ben aviat la prova va començar a sumar accidents i tragèdies, ja que els participants anaven a velocitats infernals. Stirling Moss va marcar un rècord l’any 1955 que il·lustra la bogeria de la prova: va fer un promig de 1558 km/h pe fer els 1.600 quilòmetres en poc més de deu hores al volant del seu Mercedes 300 SLR.

La tragèdia de Portago

L’any 1957 l’aristòcrata espanyol Alfonso de Portago va patir un terrible accident al volant del seu Ferrari 335 S a pocs quilòmetres de l’arribada, acabant amb la vida de Portago, el seu copilot i 10 espectadors.

L’accident del marquès de Portago va marcar un abans i un després a la Mille Miglia. A partir de l’any 1977 la Mille Migla es va reconvertir en un ral·li de regularitat, tancat al trànsit i amb mesures de seguretat molt més estrictes. Això sí, la Mille Miglia no és una cursa a l’abast de tothom, ja que cal pagar 8.000 euros en concepte d’inscripció, als que cal sumar l’assegurança mèdica obligatòria o el transport i assistència dels cotxes.

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »