La mesa rebutja la ILP per declarar la independència amb l’abstenció d’ERC

La mesa del Parlament ha rebutjat aquest dimarts admetre a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretenia recuperar la declaració d’independència de l’octubre de 2017. Ho ha fet després que només JxCat hagi votat a favor i els seus dos representants hagin quedat en minoria davant els vots contraris de Cs, el PSC i l’abstenció d’Esquerra.

Fonts republicanes justifiquen el seu posicionament pel fet que aquesta ILP incompleix la normativa sobre ILPs aprovada pel Parlament, que restringeix l’àmbit d’actuació d’aquest tipus d’iniciatives. Tal com es va explicar al judici del Procés al Tribunal Suprem, la mesa pot entrar a valorar el fons d’aquestes propostes i rebutjar-les si considera que desborden les competències que li corresponen a la cambra catalana. Així, el president del Parlament, Roger Torrent, i la secretària quarta, Adriana Delgado, s’han abstingut per aquests motius i fonts d’ERC recorden que sí que van acceptar la moció de la CUP fa un any que pretenia ratificar la DUI. La diferència és que en aquella ocasió la iniciativa la va presentar un grup parlamentari i ara es vehicula a través d’una ILP. “Si l’hagués presentat JxCat, pot ser admesa”, sostenen fonts republicanes.

Cs ja havia avisat la setmana passada que el text contravenia les advertències del Tribunal Constitucional i el vicepresident segon de la mesa de la cambra catalana, Joan Garcia, va subratllar que la proposició excedia de les competències del Parlament. La reunió de la mesa ha abordat aquest dimarts el debat d’aquesta ILP, presentada per la plataforma Unitat per la Independència el 13 de juny, i que s’havia d’admetre o inadmetre a tràmit abans del 5 de juliol.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: