La mediació entre Ryanair i els tripulants de cabina acaba sense acord: es manté la vaga al setembre

L’estiu acabarà com va començar, amb vagues al sector aeri. Els tripulants de cabina a Espanya de la companyia irlandesa Ryanair han confirmat  la vaga anunciada per a tots els caps de setmana de setembre. La reunió de mediació entre l’aerolínia i els sindicats SICTPLA i USO que s’ha celebrat aquest dimarts al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (Sima), a Madrid, ha acabat sense cap acord després de set hores. La mobilització està prevista pels dies 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de setembre.

Encara no s’ha anunciat oficialment però segons els sindicats, Ryanair ja ha traslladat als treballadors que preveu tancar al gener les bases de Gran Canària i de Tenerife Sud, mentre que estudia si també tanca la de Girona. Ryanair justifica la mesura per l’endarreriment de l’entrega dels avions Boeing 737 Max, la pujada de costos de combustibles i l’increment dels salaris de la plantilla. Els sindicats denuncien que el tancament de les tres bases suposaria deixar sense feina 350 tripulants de cabina i 200 pilots, dels quals 130 tripulants i 50 pilots corresponen a la base de Girona.

Ryanair va tenir en l’últim exercici un benefici net de 1.020 milions d’euros, un 29% menys que l’any anterior. Els treballadors consideren que el tancament de bases no està justificat perquè l’empresa té beneficis. El conflicte actual se suma al laboral: pilots i auxiliars de cabina porten anys batallant amb l’empresa perquè els millori les condicions laborals i s’apliqui als treballadors la legislació dels seus països i no la irlandesa, una lluita que estan guanyant.

Un altra dels punts de conflicte és que l’empresa contracta bona part dels pilots i tripulants de cabina a través d’empreses de treball temporal i, sovint, amb contractes lligats a filials de Ryanair. Tot plegat ha provocat nombroses vagues dels treballadors de la comanyia arreu d’Europa en els últims anys.

Els pilots de Ryanair a Espanya també preparen una nova vaga. Encara no té data però podrien convocar-la també pel setembre, tot i que la seva voluntat és que no coincideixi amb els dies de la mobilització dels tripulants de cabina.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: