La manifestació de la Diada no existeix a la premsa espanyola

Rate this post

Encara que el centre informatiu del dia a tot l’Estat espanyol és avui Catalunya i la celebració de la Diada Nacional“dia autonòmic” que en diuen els unionistes-, ja se sap que els diaris de paper tenen el costum d’oferir als lectors les notícies del dia abans. I com que ahir no va dimitir cap ministra -si ho hagués de fer, avui seria un bon dia per fer-ho-, el pas a la reserva de l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría copa les portades de la premsa espanyola d’avui… totes les portades? Doncs no, La Razón sorprèn ara i sempre el lector i obre amb una entrevista a Oriol Junqueras, mentre que la resta de diaris aprofita també l’obertura de l’any judicial per parlar de Catalunya, vaja, de la mà dura que cal contra l’independentisme. De la manifestació prevista per avui, si de cas ja en parlaran demà.

Anem a pams. L’ABC, fidel a la seva tradició de fer portades monotemàtiques, titula Soraya deja vía libre a Casado. Això sí, indicant al subtítol que l’exvicepresidenta “deja la puerta abierta a volver“.

Per la seva banda, El Mundo també interpreta la marxa de Soraya com un alliberament de rèmores titulant Santamaría se va y deja a Casado sin excuses para relanzar el PP mentre El País despatxa el tema amb un funcionarial Santamaría deja la vida política. La Razón hi dedica un petit espai de portada, assegurant que Santamaría deja la política y entierra el marianismo. La llàstima és que ningú titula Santamaría en liquidació, que també hauria tingut la seva gràcia.

En tot cas, el segon tema del dia és l’obertura de l’any judicial, que és l’excusa perfecta per vessar noves amenaces contra l’independentisme català. El Poder Judicial muestra firmeza contra el ‘procés’ antes de la Diada, diu El País; Respaldo del Rey y de la cúpula judicial a Llarena, destaca La Razón, mentre El Mundo aposta per un literal del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes: “Cuando la Constitución es golpeada ha de defenderse”. Parlen de Catalunya, sí, però en tots els diaris esmentats no hi ha cap lletra grossa que expliqui que avui hi ha convocada una manifestació de les que, amb tota probabilitat, al vespre o demà en parlaran mitjans d’arreu del món.

Junqueras a La Razón

Pel que fa a l’entrevista a Oriol Junqueras a La Razón, presentat com Presidente de ERC en la cárcel, el titular destacat és Sánchez debe ser valiente y no ser otro Rajoy, amb tres destacats dedicats a la relació amb Puigdemont, la suposada escalada de tensió a Catalunya i l’estratègia de la defensa en el judici contra el procés.

Anar a la font
Jordi Palmer

Powered by WPeMatico

Translate »