La mala mar agreuja la situació de l”Open Arms’ en el seu tretzè dia d’espera

Des de l’ONG catalana Proactiva Open Arms portaven dies advertint-ho. Aquest dimecres, les previsions meteorològiques apuntaven que arribava un temporal a la zona del Mediterrani on es troba l”Open Arms’, que porta 13 dies a l’espera d’un port segur on desembarcar. Els pronòstics s’han complert i el matí d’aquest dimecres les imatges que arribaven des de l’embarcació -enregistrades per un equip de Ràdio Televisió Espanyola que es troba a bord- mostren grans onades que fan que la nau es balancegi amb força. A la tarda, s’espera que la mala mar incrementi i la situació empitjorarà. 

El temporal ha llegado al @openarms_fund y esta tarde será aún peor. Cansancio y desesperanza en las 147 personas que quedan a bordo. Trece días esperando un puerto seguro. @rtve @24h_tve @telediario_tve pic.twitter.com/YT3j0stqlQ

— Yolanda Álvarez (@yalvareztv) August 14, 2019

La cap de missió de l”Open Arms’, Anabel Montes, ja assegurava dilluns que el temporal seria “greu” i que es preveien vents de fins a 22 nusos i onades de més de dos metres d’altura. Per aquest motiu, l’organització humanitària emfatitzava la necessitat agreujada de trobar un port segur on desembarcar els 147 nàufrags que actualment porta a bord. Malgrat això Itàlia i Malta continuen negant la seva arribada. 

“¿Europa? Res et lliurarà de la vergonya d’haver deixat 13 dies a 147 persones a la deriva en aquest mar on deus estar de vacances. Recorda que hi ha més de 500 nàufrags sense lloc on desembarcar i avui entra temporal. O la història t’ho recordarà”, ha denunciat en un missatge de Twitter Open Arms. 

Día 13.

¿Europa?

Nada te librará de la vergüenza de haber dejado 13 días a 147 personas a la deriva en ese mar donde debes estar de vacaciones.

Recuerda que hay + de 500 náufragos sin lugar donde desembarcar y hoy entra temporal.

O la historia te lo recordará #PuertoSeguroYa pic.twitter.com/9cPG8vqjuf

— Open Arms (@openarms_fund) August 14, 2019

L’embarcació es troba a unes 29 milles -uns 50 quilòmetres- de l’illa italiana de Lampedusa. En els últims dies s’han produït diverses evacuacions mèdiques per problemes de salut greus, l’última la d’un nadó amb problemes respiratoris i tres membres de la seva família, dimarts a la nit.

En concret són dos germans bessons de nou mesos i els seus pares, i ja han arribat per mar a Lampedusa, després d’un intent fallit d’evacuació en helicòpter per part del cos de guardacostes de Malta.

Abans també havien estat evacuades a hospitals italians i maltesos dues dones en avançat estat de gestació, amb els seus familiars, i tres persones més greument malaltes.

Una possible solució

La política de ports tancats a la immmigració, impulsada per Matteo Salvini i amb la complicitat de la Unió Europea, ha provocat que situacions com les que ara mateix està vivint l”Open Arms’ s’hagin normalitzat. No és el primer cop que passa i les ONG -perseguides per aquests governs- saben que si rescaten ho tindran difícil per arribar a un port europeu. El cas d’Open Arms, però, està sent esepcialment dur: per un banda, per la quantitat de dies que porten bloquejats enmig del mar, per l’altra, perquè l’ONG ha rebut constantment la negativa de tots els governs amb qui s’ha posat en contacte per atracar de forma legal.

L’‘Open Arms’ rescata 124 migrants i espera port per desembarcar

L’‘Open Arms’ rescata 124 migrants i espera port per desembarcar

Com en altres episodis similars, l’única solució possible passa per la implicació de diversos estats europeus, que es comprometin a distribuir-se i acollir les persones migrants. Només així Itàlia o Malta autoritzarien el desembarcament. Després de 13 dies, doncs, sembla que s’han iniciat els tràmits per dur a terme aquesta operació. Open Arms i altres organitzacions a favor dels drets humans denuncien que les autoritats europees porten temps fent tard.

La UE diu que no pot fer res més per l’‘Open Arms’ del que ja ha fet

La UE diu que no pot fer res més per l’‘Open Arms’ del que ja ha fet

Segons l’agència de notícies Efe, hi ha diversos estats membres de la UE “activament implicats” en els contactes que porta a terme la Comissió Europea (CE) sobre la situació de l”Open Arms’. “Els contactes prossegueixen i celebrem que alguns estats estiguin activament implicats”, han assenyalat a Efe fonts pròximes a la CE, que només han pogut avançar que França és un dels països que més actiu s’està mostrant. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: