La llei d’eutanàsia avença al Congrés entre acusacions d’electoralisme

La possibilitat d’escollir morir en casos de dolor insuportable, malalties irreversibles està més a prop de ser regulada per llei. Interromput per la convocatòria electoral del passat 28-A, el debat sobre l’eutanàsia ha tornat aquest dimarts al ple del Congrés i la proposta de llei del PSOE tirarà endavant gràcies als vots a favor de tots els partits de la cambra menys Vox, PP i UPN, en la primera proposició de llei portada al ple del Congrés en el curs que arrenca. Unides Podem i Ciutadans hi votaran a favor, l’últim en sentit oposat als seus socis habituals de la dreta. Ambdues formacions, això sí, van estar d’acord amb el PP en criticar l’electoralisme de presentar la proposta enmig d’una possible repetició dels comicis en cas que els socialistes no arribin a un acord amb Podem per investir Pedro Sánchez.

Una repetició electoral podria, de fet, tornar a paralitzar un debat que ja va caducar justament degut a la dissolució de les corts per celebrar les eleccions generals, mesos després d’haver estat debatuda per primera vegada el juny de l’any passat, poc després de la moció de censura, i que també va comptar amb el suport de tots els grups polítics excepte el PP (Vox encara no havia entrat al Congrés).

EDITORIAL: La falta de regulació de l’eutanàsia provoca víctimes innecessàries


Un dels darrers casos a rescatar el debat a l’agenda pública va ser el de María José Carrasco, malalta d’esclerosi múltiple que va morir ajudada pel seu marit, Ángel Hernández, i que l’Audiència provincial de Madrid va tipificar-lo en un primer moment com cas de violència de gènere, denominació que la Fiscalia va rebutjar.

L’eutanàsia només és legal a tres països europeus, Bèlgica, Holanda i Luxemburg, així com al Canadà i a Colòmbia, mentre que Suïssa, Austràlia i alguns estats dels Estats Units permeten el suïcidi assistit. L’escassetat de països ha sigut un dels arguments del diputat del PP, José Ignacio Echániz, per defensar l’oposició del seu partit a la proposta de llei. Ha recordat, a més, que el Partit Comunista va tombar una proposta recent similar al parlament portuguès i va assegurar que l’eutanàsia és la via “fàcil, ràpida i barata”, així com va defensar que es millori, en comptes de l’ajuda a morir, les cures pal·liatives als hospitals. Ciutadans, en canvi, va votar a favor malgrat acusar el moment de la proposta d’electoralista, crític a la qual es van sumar PP, Unides Podem, JxCat i Esquerra. El diputat de JxCat Sergi Miquel va retreure al PSOE que tregui pit de la llei quan són ells “els principals responsables de que pugui quedar en via morta i de que haguem de tornar a començar de zero”, en referència al risc de repetició electoral. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: