La inversió estrangera teòrica es duplica a Catalunya durant el primer trimestre

La inversió estrangera teòrica a Catalunya s’ha duplicat durant el primer trimestre, saltant des dels 357 fins als 704 milions d’euros, segons les dades publicades pel Ministeri d’Indústria. És la tercera xifra més alta en un primer trimestre des del 2009.

En canvi, la inversió estrangera al conjunt d’Espanya ha caigut un 41% entre els primers trimestre de l’any passat i el d’aquest. A la Comunitat de Madrid, que és de llarg la que més inversió estrangera teòrica rep de tot l’Estat, la inversió s’ha retallat a gairebé la meitat, en passar de 6.221 a 3.422 milions.

És difícil extreure cap conclusió amb aquestes estadístiques d’inversió estrangera, ja que oscil·len molt cada trimestre i, a més, difícilment reflecteixen la realitat. Les inversions es computen en aquells territoris on les empreses tenen la seu social, independentment d’on recaigui realment la inversió feta. L’any passat, per exemple, dues empreses estrangeres (Atlantia i Hochtief) van comprar Abertis per més de 14.000 milions d’euros. La inversió, però, es va computar a Madrid, que és on Abertis té la seu social des de fa un any i mig. Això sempre ha estat així, però el trasllat de seus socials experimentat a Catalunya des de l’1-O ha accentuat aquesta distorsió.

2018: El millor any de la història en inversió estrangera (però és una mala notícia)

2018: El millor any de la història en inversió estrangera (però és una mala notícia)

Un estudi recent de la consultora EY indicava que, en termes reals, Catalunya segueix sent la comunitat que lidera la inversió estrangera, amb 122 projectes registrats. Amb tot, això va suposar un descens del 17% en el nombre de projectes. Madrid seguia com a segona comunitat amb més projectes d’inversió estrangera, però amb un creixement explosiu: va passar de 31 a 82 projectes en comparació amb el 2017.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: