La independència centra un dur debat de candidats catalans de TVE

Independència sí, independència no. Aquest ha estat el tema que ha centrat el debat electoral de candidats catalans a TVE Catalunya d’aquest dilluns a la nit. Un debat que no ha començat amb bon peu, ja que la majoria de líders han renunciat a assistir-hi. La primera en anunciar que no hi aniria ha estat la número u del PP, Cayetana Álvarez de Toledo. Aquesta decisió ha arrossegat darrere seu la renúncia d’Inés Arrimadas, líder de Cs, la de Mertixell Batet, cap de llista del PSC, i de Gabriel Rufián, número dos d’ERC.

El debat s’ha acabat celebrant amb Laura Borràs (JxCat) i Jaume Asens (En Comú Podem), com a únics caps de llista, mentre que la resta de partits han apuntat més avall de les candidatures i hi han enviat el número u del PP per Tarragona, Jordi Roca, el número dos de Cs per Barcelona, Toni Roldán, la tres del PSC per Barcelona, Mercè Perea, i el sis d’ERC per Barcelona, Gerard Gómez del Moral.

A la primera part, sobre el model territorial, ja s’ha vist com el debat es dividia en dos blocs: JxCat i ERC per una banda, defensant la independència i el dret a decidir, i PSC, PP i Cs, tancant del tot les portes a la celebració d’un possible referèndum a Catalunya i carregant durament contra l’actual govern de la Generalitat. Asens ha quedat enmig d’aquest bombardeig mutu i ha defensat posicions més properes al primer bloc que al segon: solidaritat amb els presos, respecte al dret a decidir i crítiques a la mala gestió del conflicte català per part dels governs popular i socialista.

Autogovern fake vs. Estat repressiu

Borràs ha reiterat la necessitat de celebrar un referèndum i ha descrit la situació actual com un “autogovern fake“. Per això, ha demanat “menys paternalisme i més democràcia” per part del govern espanyol cap a Catalunya. En la mateixa línia, Gómez del Moral ha recordat el 80% de catalans a favor del dret a decidir i ha reivindicat ERC com un partit que “sempre ha estat independentista i ho segueix sent”.

Junts han carregat contra l’unionisme a qui han acusat de viure de “la confrontació, l’odi i la crispació” i, segons Gómez del Moral, forcen a escollir entre “renúncia o repressió”. Perea del PSC ha volgut defensar que hi ha espai pels pactes i que aquest és l’únic context sobre el que es podria votar perquè “si no es respecta la llei, això pot ser una jungla”.

Roldán de Cs ha aprofitat aquesta petita obertura del PSC per acusar-los de voler “destruir Espanya” i “donar les claus de la Justícia a Torra i les de la caixa a la CUP”. Ha descrit el projecte independentista com un projecte que defensa que “els rics se separin dels pobres”, argument que ha llançat contra Asens per voler permetre un referèndum -“no sé què té això de ‘progre'”, ha etzibat-.

D’ETA a TV3

Cs i PP han compartit acusacions de “supremacistes” i “totalitaristes” contra els partits independentistes. Especialment, el candidat del PP, que ha centrat en això el seu discurs, mantenint-se aïllat de rèpliques, contrarèpliques i qualsevol tipus d’improvisació. Ha fet referències constants al terrorisme, acusant ERC d’anar a les eleccions europees “amb ETA” (en referència a Bildu) i ser la coalició “més radical” d’Europa.

“Catalunya és nostra”, ha defensat Roca, assegurant que “anirem on vulguem i direm el que vulguem”. En aquest sentit, ha alertat que “no cometrem més errors” i ha marcat com a objectiu prioritari “desmuntar l’aparell propagandístic del nacionalisme”.

Ves a la font
Autor: Maria Macià

Blog

16 d’Abril de 2019 – 12:37 am

Deixa un comentari

%d bloggers like this: