La independècia centra un dur debat de candidats catalans de TVE

Independència sí, independència no. Aquest ha estat el tema que ha centrat el debat electoral de candidats catalans a TVE Catalunya d’aquest dilluns a la nit. Un debat que no ha començat amb bon peu, ja que la majoria de líders han renunciat a assistir-hi. La primera en anunciar que no hi aniria ha estat la número u del PP, Cayetana Álvarez de Toledo. Aquesta decisió ha arrossegat darrere seu la renúncia d’Inés Arrimadas, líder de Cs, la de Mertixell Batet, cap de llista del PSC, i de Gabriel Rufián, número dos d’ERC.

El debat s’ha acabat celebrant amb Laura Borràs (JxCat) i Jaume Asens (En Comú Podem), com a únics caps de llista, mentre que la resta de partits han apuntat més avall de les candidatures i hi han enviat el número u del PP per Tarragona, Jordi Roca, el número dos de Cs per Barcelona, Toni Roldán, la tres del PSC per Barcelona, Mercè Perea, i el sis d’ERC per Barcelona, Gerard Gómez del Moral.

A la primera part, sobre el model territorial, ja s’ha vist com el debat es dividia en dos blocs: JxCat i ERC per una banda, defensant la independència i el dret a decidir, i PSC, PP i Cs, tancant del tot les portes a la celebració d’un possible referèndum a Catalunya i carregant durament contra l’actual govern de la Generalitat. Asens ha quedat enmig d’aquest bombardeig mutu i ha defensat posicions més properes al primer bloc que al segon: solidaritat amb els presos, respecte al dret a decidir i crítiques a la mala gestió del conflicte català per part dels governs popular i socialista.

Borràs ha reiterat la necessitat de celebrar un referèndum i ha descrit la situació actual com un “autogovern fake“. Per això, ha demanat “menys paternalisme i més democràcia” per part del govern espanyol cap a Catalunya. En la mateixa línia, Gómez del Moral ha recordat el 80% de catalans a favor del dret a decidir i ha reivindicat ERC com un partit que “sempre ha estat independentista i ho segueix sent”.

Junts han carregat contra l’unionisme a qui han acusat de viure de “la confrontació, l’odi i la crispació” i, segons Gómez del Moral, forcen a escollir entre “renúncia o repressió”. Perea del PSC ha volgut defensar que hi ha espai pels pactes i que aquest és l’únic context sobre el que es podria votar perquè “si no es respecta la llei, això pot ser una jungla”.

Seguirà ampliació

Ves a la font
Autor: Maria Macià

Blog

15 d’Abril de 2019 – 11:37 pm

Deixa un comentari

%d bloggers like this: