La Generalitat dividirà els centres de menors estrangers més grans per descongestionar alguns municipis

La Generalitat ha començat a estudiar un pla “a llarg termini” per descongestionar els centres de menors estrangers més grans. En concret, la conselleria d’Afers Socials vol “dividir” els equipaments d’aquest tipus que acullin a més de 40 nois, per tal “d’atomitzar-los en centres més petits”. “El que volem és que enlloc d’un centre amb una quarentena de joves en tinguem quatre amb una desena”, ha explicat aquest dimarts la secretària d’Infància, Georgina Oliva durant una trobada amb periodistes.

Segons Oliva -i tal com han apuntat els darrers mesos molts experts-, el departament ha comprovat que el procés d’acollida i integració és més exitós quan es fa amb grups petits. “De tots els recursos que té la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, la DGAIA, volem posar l’accent en els recursos més petits”, ha insistit Oliva que ha explicat que l’objectiu, a banda de millorar la integració, també passa per descongestionar els municipis amb més places per a aquests menors.

La suma d’atacs qüestiona la gestió dels centres d’emergència

“És una feina lenta el la qual hem de treballar cas per cas, buscar molts més espais i negociar amb molts més ajuntaments”, ha matisat la secretària, que ha explicat que no tots els municipis estan preparats “per acollir a tanta gent”. A més, la divisió dels centres també permetrà, segons Oliva, “una major fiscalització i control de les entitats que els gestionen”.

Els centres amb més places acostumen a ser els del primer estadi del protocol d’acollida, els anomenats centres d’emergència, com el de Canet o Castelldefels, on hi van passar els dos atacs en menys d’un mes de diferència. Actualment, a Catalunya hi ha 13 centres d’aquesta tipologia, que en total ofereixen 470 places a tot el territori. En principi, els nois només haurien de passar en aquests grans centres “entre dues i tres setmanes”, però la saturació del sistema ha fet que, a la pràctica, ara mateix s’hi estiguin “de mitjana entre dos i tres mesos”. 

Reunió entre El Homrani i els alcaldes

Aquest nou eix de la conselleria, d’atomitzar els centres, serà un dels aspectes que traslladarà el conseller d’Afers Socials, Chackir El Homrani, als alcaldes dels municipis que actualment alberguen algun centre de menors estrangers. En total, El Homrani es reunirà amb un centenar de batlles, amb l’objectiu d’explicar “i també escoltar les seves impressions o suggerències”, ha explicat avui Oliva. 

A més, la conselleria també els traslladarà les línies d’un nou “pla de suport” a aquests municipis, de les quals encara no han donat més detalls. Es tractarà, això sí, de mesures per garantir millores en la integració social dels nois. 

Rubí, un centre aturat

Enmig de tots aquests canvis, el futur centre d’emergència que s’havia de fer a Rubí per acollir una vuitantena de menors continua aturat. La secretària d’Infància, Georgina Oliva, ha insistit una vegada més aquest dimarts que la Generalitat considera que aquest municipi vallesà és idoni per posar-hi el centre. En canvi, les converses amb l’alcaldessa Ana Maria Martínez, del PSC, no estan progressant. 

L’anunci de construcció d’aquest centre, que se situaria a les instal·lacions de l’antic hotel Terranova, al barri de Can Rosés, va saltar a la llum pública dies abans de les eleccions municipals. Aleshores, l’alcaldessa es va posicionar clarament a favor dels veïns que rebutjaven el centre, que van organitzar diverses protestes. Entre els arguments que esgrimien en contra del nou equipament, els veïns al·legaven que el centre estava al costat d’una piscina d’un club esportiu, fet que “seria incòmode” pels banyistes. 

“Després de la última reunió, l’alcaldessa va marxar amb el compromís que en tornaríem a parlar però no n’hem sabut res més”, reconeix Oliva que remarca que si el municipi els nega la llicència ells no hi tindran res a fer: “No volem entrar en un contenciós amb ningú per aquest tema”, ha conclòs. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: