La Fed puja els tipus d’interès en 0,25 punts

Rate this post

El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en les seves sigles en anglès) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha decidit de forma unànime elevar els tipus d’interès en un quart de punt percentual, fins a un rang objectiu d’entre l’1,75% i el 2%, complint així les expectatives del consens del mercat, que confiava que Jerome Powell realitzaria un segon increment del preu dels diners de 2018.

La Fed ha conclòs, després de la reunió celebrada entre dimarts i dimecres, que la posició de la seva política monetària continua sent “acomodatícia”, proporcionant així un fort suport a les condicions del mercat laboral i cap a un retorn sostingut de la inflació al 2%.

L’autoritat monetària ha assenyalat que les últimes dades rebudes mostren que el mercat laboral ha continuat enfortint-se i que l’activitat econòmica ha augmentat “de forma sòlida”. Així mateix, ha assenyalat que la inflació s’ha mogut molt a prop del 2% en els últims 12 mesos, malgrat que els indicadors de les expectatives a llarg termini no han canviat.

“El Comitè espera que els pròxims augments graduals del rang objectiu seran consistents amb l’expansió de l’activitat econòmica, les fortes condicions del mercat laboral i l’objectiu d’inflació a mitjà termini del 2%”, ha apuntat l’entitat.

De cara a futur, el FOMC ha subratllat que el moment i la magnitud de futurs ajustaments en el rang objectiu del preu dels diners dependrà de les condicions econòmiques i les expectatives en relació amb les seves metes de màxima ocupació i una taxa d’inflació del 2%.

Dues alces més

D’altra banda, la Fed ha publicat l’actualització de les seves previsions macroeconòmiques, així com les projeccions dels seus membres sobre l’evolució dels tipus d’interès, un dels elements que el mercat més esperava, ja que la majoria donava per descomptat que la institució projectaria fins a un quart increment del preu dels diners aquest any, com així ha estat.

El ‘dot-plot’ o diagrama de punts ha variat lleugerament, de manera que després d’aquesta reunió la majoria dels gestors de la política monetària del país nord-americà pronostiquen un total de quatre pujades de tipus el 2018.

Concretament, la projecció central de l’entitat apunta que els tipus d’interès tancaran aquest any en un rang d’entre el 2,1% i el 2,4%, pel que l’entitat manté les previsions del mes de març.

Tanmateix, la Fed sí que ha elevat lleugerament les seves projeccions respecte al preu dels diners per a 2019, quan preveu que els tipus pujaran fins a assolir un rang d’entre el 2,9% i el 3,4%, davant el 2,8% i 3,4% anterior.

Quant a l’evolució macroeconòmica, la Fed ha millorat el seu pronòstic mitjà de creixement per a 2018 fins al 2,8%, davant el 2,7% anterior, mentre que el creixement del PIB el 2019 serà del 2,4%, igual que la previsió anterior. Els càlculs per a 2020 també es mantenen en el 2%.

Així mateix, el banc central també ha millorat el seu pronòstic per a l’evolució del mercat laboral, en rebaixar dues dècimes la taxa d’atur estimada per a 2018, fins al nivell del 3,6% i que baixarà fins al 3,5% el 2019, una dècima menys que l’estimació de març.

El mercat de treball nord-americà va generar un total de 223.000 llocs de treball no agrícoles el mes de maig passat i va reduir la taxa d’atur fins al 3,8% (6,1 milions d’aturats), una xifra que no s’assolia des de maig de l’any 2000, segons les dades del Departament de Treball.

L’economia va experimentar un creixement anualitzat del 2,2% en el primer trimestre de 2018, sis dècimes per sota de l’expansió del 2,9% registrada en el trimestre immediatament precedent, així com una dècima per sota de la dada avançada a l’abril per l’Oficina d’Anàlisi del Govern del país nord-americà.

Del seu costat, la taxa d’inflació interanual es va situar el maig en el 2,8%, la qual cosa representa tres dècimes més que la registrada el mes d’abril. La taxa d’inflació mensual es va situar el cinquè mes de l’any en el 0,2%, en línia amb el mes precedent. La inflació subjacent, que exclou els preus de l’energia i aliments atesa la seva volatilitat més gran, es va situar també en el 0,2% en taxa mensual, mentre que en taxa interanual va avançar un 2,2%.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »