¿La crisi de l'coronavirus destruirà més llocs de treball que la del 2008?

Si la crisi financera es cobrño 22 milions de llocs de treball entre 2008 i 2019, la de l'coronavirus superarà aquesta xifra, amb una destrucció projectada de fins a 24,7 milions de llocs de treball a tot el món, segons dades de l'Organització Internacional de l'Treball ( OIT). L'anàlisi publicat aquest dimecres matisa que l'impacte pot reduir-se en el tant hi hagi una coordinació ràpida entre tots els governs de l'món perquè així sigui.

"Ja no es tracta només d'una crisi sanitària global, sinó que suposa una greu crisi econòmica i laboral que està tenint un fort impacte en les persones", ha alertat el director general de l'OIT, Guy Ryder, que va afegir que, "en 2008, el món va presentar un front unit per abordar les conseqüències de la crisi financera global i es va aconseguir evitar el pitjor ", exhortant als governants a fer el mateix que per aquell temps.

"Necessitem ara aquesta mena de lideratge", ha manifestat Ryder. L'Organització ha publicat la seva investigació sobre els efectes de la pandèmia mentre cada vegada més països opten per confinar la població, el que per descomptat té conseqüències en el mercat laboral. El que és pitjor: ningú s'atreveix a projectar una sortida ràpida de la crisi, ja que s'estima que encara falten setmanes, sinó mesos, per acomiadar-se de malson.

Les mesures que recomana l'OIT passen per mantenir l'ocupació a través de subsidis si cal, a més de dotar d'un alleujament fiscal i financer a les empreses, i de préstecs i suport a sectors específics. En el millor dels escenaris, l'Organització calcula que igualment la xifra de destrucció d'ocupació no serà menor a 5 milions de llocs, mentre que el pitjor escenari és el ja citat de gairebé 25 milions de treballs menys.

"En temps de crisi com els actuals, tenim dues eines clau que poden ajudar a mitigar el dany i restaurar la confiança el públic", ha afirmat Ryder, referint-se a l'diàleg social entre treballadors, empresaris i els seus representants, i les normes internacionals de la feina , que "proporcionen una base provada i fiable per a les respostes polítiques que se centren en una recuperació que sigui sostenible i equitativa".

"Tot s'ha de fer per minimitzar el dany a les persones en aquest moment difícil", ha conclòs el director de l'OIT.

Més subocupació i menors salaris

L'OIT adverteix que la subocupació augmentarà com a conseqüència de la crisi que generarà el Covid-19 en tot el mercat laboral, que al seu torn redundarà en menors salaris i més hores de treball. També preveu que els autònoms i treballadors sota règim d'independents patiran pel declivi de l'consum que es projecta.

Segons l'informe, les pèrdues totals d'ingressos generats per la feina oscil·laran entre 860.000 milions i 3,4 bilions de dòlars. Al seu torn, a l'perdre o reduir els seus ingressos, la força laboral desinflarà seu consum, el que tindrà un impacte en el sector de manufactures i serveis. Per als treballadors els ingressos ja eren escassos i vivien sota de la línia de pobresa, els efectes seran "devastadors".

Source

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: